1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmasto

Näin ilmasto muuttuu Meri-Lapissa: Lumen sijaan voi tulla vettä jopa keskitalvella

Meri-Lapin alueella lämpötila nousee talvisin 2–7 astetta ja sateet lisääntyvät vuosisadan puoliväliin mennessä. Lumen tulo on jo nyt muuta Lappia myöhäisemmässä, ja se siirtyy edelleen.

Lumiukot jaksoivat hymyillä vesisateesta huolimatta. Kuva: Risto Koskinen / Yle

Ilmastonmuutoksen vaikutukset voivat tuntua suuremmalta Meri-Lapissa kuin muualla pohjoisessa. Kiitos sijainnin, alavan maaston ja meren läheisyyden Meri-Lapin ilmasto poikkeaa jo nyt monelta osin muun Lapin ilmastosta.

Föhntuuli lämmittää talvella joskus niin voimakkaasti, että Tornionjokilaakson lämpötila nousee plussalle talvisinkin.

Ilmastonmuutos etenee Meri-Lapin alueella pääosin sama vauhtia kuin koko maassa. Toisaalta esimerkiksi talvella muutos voi tuntua isommalta kuin muualla Lapissa, koska lumikausi on jo nykyään muuta Lappia lyhyempi.

Lämpeneminen: Talvisin jopa 7 astetta lisää

Lämpötilat nousevat jo vuosisadan puoltaväliin mennessä. Meri-Lapin alueella nousu on samanlaista kuin muuallakin maassa: kesällä on keskimäärin 1–4 astetta, talvella 2–7 astetta lämpimämpää kuin vuosina 1981–2010.

Vuosisadan puolivälin jälkeinen aika riippuu siitä, saadaanko ilmastonmuutosta hillittyä. Jos hiilidioksipäästöt eivät laske, vuosisadan lopussa nousu on kesäisin 2–7 astetta ja talvella 4–12 astetta verrattuna vuoteen 1981–2010.

Lumen tulo: Jopa sydäntalvella voi sataa vettä

Kun lämpötilat nousevat, ja talven luminen aika lyhenee. Vesisateita voi tulla mihin aikaan tahansa, jopa keskitalvella, jolloin lumi voi sulaa.

Vuosisadan loppupuoliskolla luminen aika voi olla keskimäärin jopa 1–2 kuukautta nykyistä lyhyempi, jos hiilidioksipäästöt pysyvät nykyisen kaltaisina.

Lumisia talvia kuitenkin on myös vastedes, sillä lumimäärät vaihtelevat paljon nykyäänkin vuodesta toiseen.

Lunta voi kuitenkin edelleen tulla paljon, silloin kun sitä tulee. Talven sateisuus nimittäin kasvaa noin 10–30 prosenttia.

Kasvukausi ja lajit: Kesä hieman kuin Virossa

Kasvukauden lämpösumma on vuosisadan puolivälissä Meri-Lapissa luultavasti sama kuin ennen vuosituhannen vaihdetta Viron sisämaassa.

Se tarkoittaa sitä, että myös eliöstö muuttuu hiljalleen. Esimerkiksi lentävät hyönteiset ja perhoset leviävät hitaasti, vanhoiksi elävät puut leviäviät hitaasti.

Maanviljelijät saattavat saada uudenlaiset kasvit ja eläimet viihtymään Meri-Lapin alueella.

Valon määrä ei kuitenkaan muutu eivätkä esimerkiksi maaperän ominaisuudet. Sen takia kasvuolosuhteet ovat erilaiset kuin missään olemassa olevat olosuhteet nykyään.

Myrsky ja tuulet: Myrskytuhoja luvassa entistä enemmän

Eri ennusteet antavat erilaisia käsityksiä siitä, miten tuulisuus muuttuu. Toisten ennusteiden mukaan ilmastonmuutos lisää tuulia Meri-Lapin alueella, toisten mallien mukaan tuulisuus vähenee.

Myrskytuhot kuitenkin luultavasti kasvavat. Se johtuu siitä, että roudaton aika lyhenee, jolloin puut kaatuvat entistä helpommin.