Hyppää sisältöön

Arabiprinssi vaihtoi palmut Oulun loskaan: "En kaipaa luksuselämää"

Elokuva- ja tv-tuotannot sekä ralli vievät prinssi Rami Jaberia ympäri maailman, mutta mies palaa aina reissuiltaan Ouluun. Nyt Jaber on aloittelemassa uudessa kotikaupungissaan elokuvan tekoa kuuluisien Hollywood-tähtien kanssa.

Kuva: Antti Pylväs / Yle

Oulussa tuulee aina, enemmän tai vähemmän. Tänään enemmän.

Valkoinen urheiluauto lipuu Oulun keskustassa kylmänä, harmaana marraskuun päivänä. Erikoisvalmisteinen Mercedes Benz kääntää uteliaiden päät.

Auto pysähtyy kohdalleni, ja kuskin paikalta nousee toppatakkiin ja tupsupipoon sonnustautunut tumma mies. Hän on oululainen Rami Jaber, palestiinalaislähtöinen prinssi.

Istun mersun kyytiin. Näitä täysin kustomoituja menopelejä on Jaberin mukaan maailmassa kolme, yksi niistä Tom Cruisella.

– Pidän urheiluautoista, mutta tämä on ensimmäinen kerta kun tuon sellaisen Ouluun ja Suomeen, sanoo prinssi Rami Jaber.

Rami Jaber ja Mercedes-Benz S63.
Prinssi Rami Jaberin näyttävä auto on valmistettu ja tuotu Suomeen tulevaa elokuvaa varten

Prinssi nauttii tavallisesta elämästä

Mutta kuka oikeastaan on tämä vauras arabiprinssi, joka ei asu Los Angelesissa, Dubaissa tai Lontoossa vaan Oulussa? Kuusi vuotta sitten hänet toi Suomeen ammatilliset seikat, sillä rallikuljettajana hän halusi oppia ajamaan paremmin lumessa ja jäällä.

Vielä silloin hän ei tiennyt jäävänsä Suomeen, mutta klassinen syy, nainen, sai hänet jäämään maahan ja he perustivat perheen. Ouluun he muuttivat neljä vuotta sitten voidakseen elää tavallista elämää paikassa, jossa kukaan ei tuntenut prinssiä entuudestaan.

Oulusta on nyt tullut hänelle koti, paikka jossa hän viihtyy ja jonne on aina hyvä palata.

– Täällä elämä on normaalia, sellaista josta pidän. Saan kulkea täällä rauhassa bussilla ja pyörällä, ja ihmiset ovat ystävällisiä.

Haluan elää normaalia elämää.

Rami Jaber

Oululaiset alkavat pikkuhiljaa tiedostaa, että kaupungissa asuu prinssi. Monet tosin epäilevät, liekö hän oikeasti kuninkaallista sukua. Prinssiä epäilyt hänen taustastaan huvittavat.

– Minun perheeni on pitänyt tittelinsä, joka on perua palestiinalaiselta Al-Husseinin suvultani. Isäni ja isoisäni hallitsivat Jerusalemissa, kunnes joutuivat lähtemään maasta vuonna 1967.

Prinssi-aihe saa hänet hieman hämmentymään ja hän on mieluiten puhumatta sukunsa vaiheista, koska Lähi-idän politiikka liittyy siihen oleellisesti, ja siitä puhuminen on loputon suo.

Rami Jaber ei halua tehdä numeroa prinssin tittelistään. Kuva: Antti Pylväs / Yle

– Haluan elää normaalia elämää. En kaipaa luksuselämää, enkä ole sellaista elänytkään. Suomessa ajan ihan tavallisilla autoilla, koska en halua tehdä itsestäni numeroa. Oulussa ajan Fiatilla, hän kuittaa.

Prinssi Rami ei puhu mielellään henkilökohtaisista asioistaan, mutta työstään senkin edestä. Kun hän kertoo rahakkaista tuotannoistaan, joissa vilisee kalliita autoja ja julkkiksia, ristiriita on melkoinen: vaatimattoman ja tavallisen oloinen mies ei vaikuta yhtään siltä coolilta tyypiltä, joka hän työroolissaan on.

Vauhdikkaita elokuvia ja Hollywood-staroja

Prinssi Rami kertoo olevansa ammatiltaan rallikuljettaja ja omistavansa Italiassa MM-sarjassa ajavan WRC2 -rallitiimin, RNG World Rally Teamin. Tiimillä on Italiassa oma operatiivinen johto, joka pyörittää toimintaa. 

Nykyään mies keskittyy elokuvatuottajan ja näyttelijän uraan, ja on raivaamassa tietään Hollywoodiin.

Prinssi on juuri palannut Los Angelesista, jossa hän kertoo kuvanneensa Hollywoodin megatähtien elämää ja autoja esittelevän tv-sarjan pilottijaksoa.

– Jokainen viidestäkymmenestä jaksosta alkaisi osiolla, joka on kuvattu Oulussa. Se oli minun ehtoni, että Oulun pitää olla sarjassa mukana. Ja kun mukana on Hollywood-tähtiä, ohjelma kiinnostaa maailmanlaajuisesti, Jaber visioi. Neuvottelut sarjan jakelukanavista ovat käynnissä.

Kun Prinssi Rami muutti vuonna 2011 Ouluun, hän asetti tavoitteekseen nostaa uusi kotikaupunkinsa maailmankartalle. Tavoitteen täyttämiseksi hän perusti Ouluun RNG Media -tuotantoyhtiön.

Oulu on jo ollut vahvasti esillä hänen autoihin ja autourheiluun keskittyvissä lyhytelokuvatuotannoissa. Myös Oulun kaupunki on ollut apuna tuotantojärjestelyissä. Seuraavaksi Jaber aikoo kuvata Oulussa toimintaelokuvaa The Great Escape, jonka kuvaukset on määrä alkaa helmikuussa.

Mersun rekisterikilpi vihjaa auton omistajasta. Kuva: Antti Pylväs / Yle

– Aluksi kuvauksia haluttiin tehdä Yhdysvaltojen lisäksi Abu Dhabissa. Teimme kovasti töitä vakuuttaaksemme kuvausryhmän siitä, että täälläkin pystyy käyttämään tankkeja ja tekemään räjäytyksiä.

Lyhytelokuvaa tähdittävät Suomessakin suurta suosiota nauttineesta Pako-sarjasta tutut näyttelijät Wentworth Miller ja Amaury Nolasco ja Rami itse. Elokuvassa Jaber pääsee esittelemään kuljettajan taitojaan, joita hän on hionut Lähi-idän rallimaailmassa ja stunt-kuljettajana elokuvasarjassa The Fast and the Furious. Kyytimme, valkoinen Mercedes, esiintyy uudessa elokuvassa.

– Elokuviini haluan aina parhaita mahdollisia autoja. Uuteen elokuvaan tulee muitakin hienoja autoja, myös oululaisten omistamia klassikkoautoja, hän iloitsee.

Jaber on etsinyt alustavasti kuvauspaikkoja Oulun seudulta. Hän paljastaa, että joulukuun alkupäivinä elokuvan tuottaja, ohjaaja ja naisnäyttelijä saapuvat Yhdysvalloista tutustumismatkalle Ouluun.

Järjestelyjä tehdään yhteistyössä Oulun kaupungin kanssa. Elokuvan ensi-iltojen on määrä olla Oulussa ja Las Vegasissa huhtikuussa 2016.

Rami Jaber esittelee mielellään tekemiään videoprojekteja. Kuva: Antti Pylväs / Yle

Jaberilla tuntuu olevan niin monta rautaa tulessa niin monessa maassa, että välillä tuntuu, voiko kaikki olla tottakaan. Kuin vakuudeksi Rami esittelee tekemisistään paljon videoita ja kuvia.

Kalliita autoja vilisevät elokuvat ja Hollywood-tähtikiinnitykset herättävät myös kysymyksen rahasta.

– Tällä hetkellä oululainen RNG-yhtiö ei tuota voittoa, vaan kaikki raha mikä tulee, menee tuotantoihin. Jossain vaiheessa voin miettiä rahan tekemistä, mutta nyt minun pitää tehdä täällä nimeä ja osoittaa, että olen luottamuksen arvoinen.  Liiketoiminta käynnistyy juuri näillä tuotannoilla.

– Elätän itseni Yhdysvalloissa sijaitsevan White Revolver-yhtiöni tuotoilla, joka muun muassa tuottaa mainoksia ja musiikkivideoita, viimeisimpänä Chris Brownin musiikkivideon.

Minun pitää tehdä täällä nimeä ja osoittaa, että olen luottamuksen arvoinen.

Rami Jaber

Prinssi Rami korostaa, että menestys ei tule ilmaiseksi.

– Sen eteen on tehtävä paljon töitä. Nukun neljä tuntia yössä, ja teen töitä tavallaan kahdessa vuorossa, aamusta lähtien täällä ja iltapäivästä lähtien puhelimen ja sähköpostin välityksellä Yhdysvaltoihin.

Mies esittelee puhelimestaan kuvia, joissa hänen rallitiiminsä vierailee palestiinalaisissa kouluissa ja lastenkodeissa tekemässä hyväntekeväisyys- ja asennekasvatustyötä. Jaber on myös tukenut koulun ja orpokodin rakentamista ja palestiinalaisten nuorten koulutusta.

Elämän iloja ja suruja

Vapaa-ajallaan kaiken kiireen keskellä Rami käy rehkimässä kuntosalilla kuusi kertaa viikossa. Jos joskus koittaisi päivä, jolloin prinssi Rami malttaisi olla tekemättä töitä, hän viettäisi sen perisuomalaiseen tapaan.

– Menisin Lappiin mökille, saunoisin ja kalastaisin. Voisin myös mennä katsomaan jääkiekkoa kavereiden kanssa. Pidän myös jalkapallosta.

Oululaiset kaverit ovat Ramille tärkeitä, varsinkin nyt kun hän on vasta eronnut. Kun Rami palaa kotiin maailmalta, hän menee mahdollisimman pian tapaamaan heitä.

– Kaverit ovat täällä minun perheeni.

Kuva: Antti Pylväs / Yle

Perheestä puhe siirtyy Ramin lapsiin. Miehen silmät kostuvat kyynelistä. Hän selvästi joutuu pidättelemään tunteitaan.

– En näe lapsiani niin usein ja silloin kuin haluaisin. Se on rankkaa ja se sattuu.

Hänen haaveenaan on saada viettää enemmän aikaa lastensa kanssa, ja lapset ovatkin suurin syy asua edelleen Oulussa.

– Haluan olla lähellä heitä ja nähdä heidän kasvavan. Toivonettä lapseni voivat olla tulevaisuudessa minusta ylpeitä.

Haluan luoda jotain uutta.

Rami Jaber

Elokuviensa ja muiden töidensä kautta hän pääse toteuttamaan ainakin joitakin haaveitaan.

– Haluan tehdä sellaista, mitä kukaan ei ole ennen tehnyt. Haluan luoda jotain uutta, hän sanoo.

Tapaamisemme on ohi. Huomaan näkeväni kotikaupunkini Oulun hieman uudella tavalla – Prinssi Ramin silmin. Marraskuun harmaus ei olekaan pelkkää harmautta, ja huomaan kohtaavani ihmisten katseita, osa vastaantulijoista jopa hymyilee.

Eniten olen vaikuttunut Jaberin optimismista ja työmoraalista. Hän ei sano millekään idealle "ei voi" tai "ei pysty". Kaikkea voi aina yrittää, ja jäljestä päätellen prinssi Ramin yritykset useimmiten onnistuvat. Jään pohtimaan, että voisi sitä itsekin ponnistella elämänsä ja unelmiensa eteen vähän enemmän.

Tärsmennys 1.12.2015 klo 10.26: " Isäni ja isoisäni hallitsivat Jerusalemissa, kunnes joutuivat lähtemään maasta vuonna 1967." Alkuperäinen: "Isoisäni hallitsi Jerusalemia vuoteen 1967 asti."