Kuka on Pariisin iskujen suunnittelija Abdelhamid Abaaoud?

Abdelhamid Abaaoudin on kuvailtu olleen aiemmin huoleton opiskelija, joka kävi yhtä Brysselin arvostetuimmista lukioista. Vuonna 2013 hän matkusti yhtäkkiä Syyriaan perheensä hämmästykseksi. Aiemmin hän ei ollut perheensä mukaan käynyt edes moskeijassa.

Ulkomaat
Abdelhamid Abaaoud
Abdelhamid Abaaoud. Kuva on peräisin Isisin propagandavideolta, eikä videon aitoutta ole voitu riippumattomasti vahvistaa.EPA

Pariisin perjantain iskujen suunnittelijana pidetään 27-vuotiasta Abdelhamid Abaaoudia, joka asui ja kasvoi Brysselin Molenbeekin lähiössä. Ranskalaisviranomaisten mukaan hänellä oli iskujen valmistelussa ja toteuttamisessa ratkaiseva rooli.

Hänet on yhdistetty useisiin terroristeihin ja terroristiepäiltyihin, muun muassa Pariisin iskuihin osallistuneeseen Salah Abdeslamiin, joka on edelleen karkuteillä.

BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) Abaaoud ja Abdeslam tuomitiin Belgiassa vuonna 2010 aseellisesta ryöstöstä. Joidenkin tietojen mukaan Abaaoud olisi tehnyt Abdeslamin ja tämän veljen Brahimin kanssa useampiakin ryöstöjä. Brahim Abdeslam osallistui Pariisin iskuihin.

Lisäksi Abaaoud on ilmeisesti syyllistynyt erilaisiin pikkurikoksiin.

Uutiskanava CNN:n (siirryt toiseen palveluun) turvallisuuslähteen mukaan Abdelhamid oli kohteena Ranskan lokakuussa Syyriassa tekemässä ilmaiskussa. Lähteen mukaan Ranskan ilmavoimat iski Isisin koulutusleiriin Raqqan kaupungissa, jossa Abdelhamidin sanottiin viettäneen aikaa ja kouluttaneen Isisin ulkomaisia taistelijoita. Ei kuitenkaan ole selvää, oliko hän leirissä iskun aikaan.

Meillä oli hyvä elämä täällä, jopa fantastinen

Omar Abaaoud

Abaaoudilla uskotaan olevan läheiset välit Isisin johtajan Abu Bakr al-Baghdadin kanssa. Todennäköisesti Abaaoud on yhteyshenkilö Isisin johdon ja sen Euroopassa toimivien jäsenten välillä.

Perheeseen kuului kuusi lasta

Aiemmin Abaaoudia kuvailtiin huolettomaksi opiskelijaksi, joka kävi yhtä Brysselin arvostetuimmista lukioista. Abaaoudin perhe asui alueella, jonka sanotaan olevan yksi Molenbeekin paremmista alueista. Perheessä on kuusi lasta.

Hänen isänsä oli kauppias, joka tuli Belgiaan Marokosta alun perin kaivosmieheksi 40 vuotta sitten. Hän menestyi ja hankki itselleen kaupan.

Poliisi ja ambulanssi pariisilaisen Bataclan-konserttisalin ulkopuolella ennen poliisin sinne tekemää rynnäkköä.
Poliisi ja ambulanssi pariisilaisen Bataclan-konserttisalin ulkopuolella ennen poliisin sinne tekemää rynnäkköä.Dominique Faget / AFP / Lehtikuva

– Olemme kiivenneet sosiaalisella asteikolla. Sain tämän vaatekaupan ja hankin yhden myös Abdelhamidille. Meillä oli hyvä elämä täällä, jopa fantastinen. Abdelhamid ei ollut vaikea lapsi ja hänestä oli tullut hyvä kauppias, hänen isänsä Omar Abaaoud kertoi The Independent -lehdelle.

Kaikki muuttui isän mukaan dramaattisesti vuonna 2013, kun Abdelhamid yhtäkkiä matkusti Syyriaan. Omar Abaaoud sanoi The Independentille (siirryt toiseen palveluun) kysyneensä itseltään päivittäin, mikä radikalisoi hänen poikansa niin pitkälle. Kysymyksiinsä hän ei löytänyt vastausta.

Ei ole täysin selvää, missä vaiheessa Abdelhamid lopulta radikalisoitui. Molenbeekin pormestarin avustaja sanoi The New York Timesille (siirryt toiseen palveluun) tammikuussa, että Abdelhamid radikalisoitui vankilassa.

Toisinaan nautin siitä, että vääräuskoisten veri vuotaa

Abdelhamid Abaaoud

Ei käynyt aiemmin edes moskeijassa

Vuoden 2014 tammikuussa Abdelhamid houkutteli myös nuoremman veljensä 13-vuotiaan Younesin matkustamaan kanssaan Syyriaan, minkä vuoksi häntä syytettiin kidnappauksesta. Kun isä Omar ei kuullut lapsistaan mitään, hän teki Abdelhamidista rikosilmoituksen.

Abdelhamidin vanhempi sisar Yasmina kertoi tammikuussa The New York Timesille (siirryt toiseen palveluun), että kummallakaan hänen veljistään ei ollut palavaa kiinnostusta uskontoon ennen heidän lähtöään Syyriaan. Hänen mukaansa pojat eivät edes käyneet moskeijassa. Yasmina sanoi, että nuoremman veljen lähtö oli "iso shokki".

Syyriassa ollessaan Abdelhamidin on kerrottu osallistuneen taisteluihin Isisin riveissä. Hänen on sanottu liittyneen nuorten belgialaisten jihadistien ryhmään. Lisäksi hänen on kerrottu esiintyneen useissa Isisin propagandavideoissa, joissa hän puolusti väkivaltaa.

– Ei ole hauskaa nähdä veren vuotavan, mutta toisinaan nautin siitä, että vääräuskoisten veri vuotaa, koska kasvoimme katsellen televisiosta, miten muslimien veri vuoti ympäri maailmaa, hän sanoi yhdellä videolla uutiskanava CNN:n mukaan.

Kuva Isisin päiväämättömästä propagandavideosta, jossa sanotaan esiintyvän Abdelhamid Abaaoud.
Kuva Isisin päiväämättömästä propagandavideosta, jossa sanotaan esiintyvän Abdelhamid Abaaoud.EPA

Toisella videolla Abdelhamid näkyy autossa, jonka perässä vedetään runneltuja ruumiita.

Yhteyksiä useisiin aiempiin terroritekoihin

Abdelhamidin sisar Yasmina kertoi, että syksyllä 2014 perhe sai soittoja, joissa kerrottiin, että Abdelhamidista olisi tullut marttyyri, eli hän olisi kuollut taistelussa.

Tämän jälkeen perhe ei hänen mukaansa ollut kuullut Abdelhamidista tai nuoremmasta veljestä Younesista. Tutkijat uskovat kuitenkin, että väite oli juoni, jonka tarkoituksena oli harhauttaa länsimaisia turvallisuuspalveluita.

Abdelhamidilla on kerrottu olleen yhteyksiä useisiin terroritekohin tai niiden yrityksiin. Hänen on sanottu tunteneen Brysselin juutalaiseen museoon hyökänneen miehen, joka tappoi neljä ihmistä toukokuussa 2014.

Hänen on sanottu myös tunteneen miehen, jonka on epäilty suunnitelleen iskua pariisilaiseen kirkkoon tämän vuoden huhtikuussa. Isku onnistuttiin estämään.

Lisäksi hänet on yhdistetty mieheen, joka yritti tehdä aseellisen hyökkäyksen Amsterdamin ja Pariisin välillä kulkeneessa Thalys-junassa viime elokuussa. Junan matkustajat onnistuivat estämään iskun.

Tuomittiin poissaolevana vankeuteen

The Guardian -lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) Abdelhamid kerskaili Isisin englanninkielisessä verkkojulkaisussa tämän vuoden helmikuussa, että hän pystyi matkustamaan Eurooppaan ja palaamaan Syyrian niin tahtoessaan, vaikka turvallisuusviranomaiset olivat hänen jäljillään.

Hän sanoi palanneensa salassa Belgiaan ja perustaneensa siellä turvatalon iskujen suunnittelua varten.

Aiemmin tänä vuonna Abdelhamid tuomittiin belgialaisessa tuomioistuimessa 20 vuoden vankeusrangaistukseen taistelijoiden värväämisestä Isisin riveihin. Hän oli yksi 32 ihmisestä, joita syytettiin osallisuudesta Belgian suurimpaan terroristien värväysverkostoon. Suurin osa heistä on edellleen vapaina, koska heitä ei saatu oikeuteen.

Osallisena belgialaisen Isis-solun toiminnassa

Mellakkapoliisit pysäyttivät liikenteen terrorismin vastaisen operaation aikana Verviersissä, Belgiassa torstaina.
Mellakkapoliisit pysäyttivät liikenteen terrorismin vastaisen operaation aikana Verviersissä, Belgiassa tammikuussa 2015.Olivier Hoslet / EPA

Abdelhamid matkusti Syyriaan tammikuussa 2014. Sen jälkeen hänen uskotaan siirtyneen Kreikkaan. Belgian turvallisuusviranomaiset jäljittivät useita puheluita Kreikassa sijainneeseen kännykkään, jota Abdelhamidin uskotaan käyttäneen.

Turvallisuusviranomaiset saivat tietää hänen olleen tämän vuoden tammikuussa puhelimitse yhteydessä Isisiin kuuluneiden terroristien kanssa, jotka saivat surmansa Belgian poliisin tekemässä ratsiassa Verviersissä.

Belgian viranomaiset uskovat, että Abdelhamid auttoi organisoimaan Verviersin terroristisolua ja rahoitti sitä.

Hän on tuottanut häpeää perheellemme.

Omar Abaaoud

Poliisin iskussa kuoli kaksi kolmesta asunnossa olleesta terroristista. Julkisuudessa sanottiin, että terroristit olivat suunnitelleet iskua Belgian poliisia vastaan, mutta CNN:n turvallisuuslähteen mukaan kohteena oli jokin suurempi ja näyttävämpi kohde.

Belgian poliisin ratsian ja sitä seuranneen tulitaistelun sanotaan olleen maan erikoisjoukkojen suurin sitten toisen maailmansodan. Asunnossa olleet terroristit tulittivat poliisia automaattiasein ja kranaatein.

"Häpeän poikaani"

Verviersin ratsian jälkeen poliisi teki ratsian myös Abdelhamidin asuntoon. Tapahtumien jälkeen Abdelhamidin isä sanoi häpeävänsä poikaansa.

– Hän on tuottanut häpeää perheellemme. Elämämme on tuhottu, hän sanoi The Independentin mukaan.

The Independent kertoi Omar Abaaoudin olleen kauhuissaan siitä, että hänen poikansa oli ollut osallisena Belgiaa kohtaan suunnattujen iskujen suunnittelussa, vaikka Belgia oli kohdellut hänen perhettään niin hyvin.

Maanantaina ranskalainen Le Monde -lehti (siirryt toiseen palveluun) kertoi, että elokuussa pidätetty Isisin värväämä mies kertoi poliisille, että Abdelhamid oli yksi vanhemmista Isisin jäsenistä, jotka olivat ohjeistaneet häntä iskemään ranskalaiseen konserttisaliin. Mies kertoi perääntyneensä suunnitelmasta.

Hän kertoi kuulusteluissa, että muita hyökkäyksiä valmisteltiin parhaillaan.