Unettomuudesta parantunut: "Olisin vaihtanut mihin tahansa sairauteen"

Unettomuudesta parantunut kirjailija Pia Tervo tunsi velvollisuudekseen kirjoittaa kirjan unettomuudesta. Hän kärsi itse unettomuudesta vuosikausia, mutta on viimein parantunut. Unettomuudesta kärsivät kokevat, että nykyhoito vähättelee unettomuutta.

Kotimaa
Nukkuvan miehen jalat peiton alla.
Seppo Sarkkinen / Yle

Unettomuus on tauti, joka halvaannuttaa ihmisen elämää ja arkea. Seinäjokelainen kirjailija Pia Tervo kärsi itse unettomuudesta parinkymmenen vuoden ajan. Pahimmillaan hän nukkui pari tuntia viikossa.

– Näin jo liikennemerkit ihmisinä tai ihmiset liikennemerkkinä. Se oli todella haastavaa. Vaikutti psyykkiseen hyvinvointiin ja monet motoriset toiminnotkin häiriintyivät, kertoo Pia Tervo.

Unettomuuden aiheuttamaa kärsimystä kuvaa hyvin lause, jota hän ajatteli pahimpina vaiheina:

– Olisin voinut vaihtaa unettomuuden melkein mihin tahansa muuhun sairauteen, sanoo Tervo.

Unettomuutta saatetaan vähätellä

Pia Tervo kirjoittaa omista kokemuksistaan, mutta haastatteli myös kolmisenkymmentä ihmistä ja hankki taustatietoa mm. amerikkalaisista unettomuustutkimuksista. Yksi keskeinen havainto oli, että unettomuutta ei Suomessa aina oteta vakavasti.

– Yleistä tuntuu olevan, että ohjeet, joita lääkäreiltä saa, eivät toimi. Yksi esimerkki on se, että lääkäri kehottaa nukkumaan päiväunet. Mutta ei unettomuudesta kärsivät pysty useinkaan nukkumaan päiväunia.

Unettomuudesta parantavaa lääkettä ei vielä Yhdysvalloissakaan ole keksitty, mutta siellä unettomuutta on alettu pitää sairautena. Tervo toivoo, että kyseinen taudinmääritys tulee myös Suomeen.

– Vielä tälläkin hetkellä lääkäri saattaa puhua unettomuuspotilaalle subjektiivisesta harha-arviosta. Eli ilmapiiri voi olla vähättelevä, sanoo Tervo.

Tervo muistuttaa, että jos ihminen kokee nukkuvansa liian vähän ja kärsivänsä siitä, ei ole merkitystä, montako minuuttia yössä on todellisuudessa nukkunut.

Valoa unettomille

Pia Tervon oma kokemus antaa kuitenkin valoa unettomuudesta kärsiville. Yksi lause muutti elämän. Se liittyy omaan ajatusmaailmaan ja yllätti hänet itsensäkin.

Raila Lehtola kuvasi kirjailija Pia Tervon kirjan kanteen.
Kirjailija Pia Tervo joulukuussa julkaistavan kirjansa kannessa. Raila Lehtola

– Olisin ollut todella ärtynyt, jos joku olisi sanonut, että se on mun omien korvien välissä. Se olisi kuulostanut halveeraavalta. Kun olin parikymmentä vuotta kärsinyt unettomuudesta, ajattelin, että en voi enää hävitä mitään. Voin kokeilla, toimiiko tämä ajatustekniikka. Ja se toimi.

Tervo kirjoittaa itseään auttaneesta ajatustekniikasta ja kognitiivisesta terapiasta joulukuussa julkaistavassa kirjassaan Vihdoinkin nukun hyvin.

– Aivot uskovat, mitä niille uskottelee, hän paljastaa keskeisen ajatuksen.

Enää hän ei edes pelkää, että unettomuus tulee takaisin.

– Silloin kun aloitin kirjan kirjoittamisen, olin vielä uskossa, ettei unettomuudesta voi kokonaan parantua. En enää ajattele niin. Siitä voi parantua. Toki voi tulla huonompia unijaksoja, ja jokainen joskus kärsii unettomuudesta, ohimenevästä. Jos vaikka on suruja tai traumaattisia kokemuksia, niin aika kova pitää olla, jos ne eivät vaikuta uniin, muistuttaa Pia Tervo.