Suosittu sarjakuvahahmo kipuaa näyttämölle – Mummon kantaesitys avaa Lappeenrannan uuden teatterin

Sarjakuvista tutun savo-karjalaisen Mummon seikkailut alkavat Lappeenrannan kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä. Anni Nykäsen sarjakuviin perustuva komedia on uuden teatterin avajaisnäytelmä ja kantaesitys.

kulttuuri
Lehdistönäytös Mummo
Tommi Parkkinen/Yle

– Missä Kirka, kysyy tarjoilija, joka sanoo olevansa paholainen.

Mummon ja papan lomamatka Las Palmasissa alkaa kylmällä kahvilla ja epätietoisuudella siitä, miten turistirysässä ylipäätään saa ajan kulumaan.

Vaan eipä hätää: mummo kaivaa käsilaukustaan älypuhelimen ja skypettää lapsenlapselleen Lappeenrantaan.

Lappeenrannan kaupunginteatterin pienen näyttämön avajaisnäytelmä Mummo perustuu Anni Nykäsen palkittuihin sarjakuviin.

Mummon persoona avautuu muutamalla repliikillä. Tämä eläkeläinen ei jää nurkkiin happanemaan, vaan menee, kun vielä kykenee eikä pelkää tietotekniikkaa.

Mummo on ottanut luontevasti haltuun myös nykyajan yhteydenpitovälineet.

Rakkautta ensilukemalla

Lappeenrannassa kantaesityksensä saavan komedian on dramatisoinut ja ohjannut Mikko Kaukolampi. Hän rakastui Mummoon ensilukemalla.

– Näyttämölle oli saatava se helppous, jolla Mummo tuo esille aikamme ilmiöitä, viihdemaailman henkilöitä ja ikäihmisen elämän iloja ja suruja, sanoo Kaukolampi.

Hän kirjoitti Mummosta viihdyttävän esityksen, jossa eletään tiukasti ajan hermolla. Kaukolampi tarjosi käsikirjoitustaan ainoastaan Lappeenrannan kaupunginteatterille.

Teatterinjohtaja Timo Sokura innostui Mummosta lähes saman tien.

– Ainakin minussa mummo herättää jo sanana pelkästään lämpimiä tunteita, sanoo Sokura.

Lämpimiä tunteita Mummo näyttää herättävän yleisössäkin. Mummon kymmenen ensimmäistä näytöstä on varattu loppuun. Näytelmän esitykset jatkuvat ensi vuoden puolella tammi- ja helmikuussa.