1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Ristiretkiaikainen naisen hauta vuodelta 1090 löydettiin Suomussalmelta

Haudan kohdalta löytyi muun muassa pronssi- ja rautaesineitä sekä palaneita luita. Luusta otettu radiohiilinäyte ajoittuu keskimäärin vuoteen 1090 eli ristiretkiaikaan.

tiede
Ristiretkiaikainen kirves
Simo Vanhatalo, Museovirasto

Museovirasto on tutkinut Suomussalmen Märännönkankaan pohjoisosasta löytyneitä pronssi- ja rautaesineitä sekä palaneita luita. Esineet ja luut löysi metallinetsinharrastaja keväällä 2015, joka ilmoitti löydöstään Kainuun museoon. Tutkimusten perusteella kyseessä on ristiretkiaikainen naisen hauta.

Museoviraston koekaivausryhmä kartoitti ja dokumentoi paikan loppukesällä. Polttohaudan tutkimista varten avattiin luukeskittymän kohdalle noin kuuden neliömetrin suuruinen kaivausalue. Löytöpaikalla ei ollut mitään hautaan viittaavia maanpäällisiä rakenteita, vaan esineet ja palaneet luut olivat sammalkerroksen alla.

Palmikkokoristeista kankiketjua
Palmikkokoristeinen kankiketju.Simo Vanhatalo, Museovirasto

Haudan kohdalta löytyi kolme rautakirvestä, useita puukkoja ja niiden tupen pronssisia osia ja helojen kappaleita, tulusrautoja, tuluspiitä, padansanka, pyöreä pronssiriipus, useita koristeellisia kankiketjun osia, kaularenkaan katkelmia, sulaneita lasihelmiä ja vyönheloja. Kaikki esineet ovat olleet tulessa ja muutamat esineet ovat joko vaurioituneet tai jopa osittain sulaneet kovassa kuumuudessa.

Löytöpaikan luuaineistoa ei ole vielä analysoitu yksityiskohtaisesti, mutta oletettavasti luu on peräisin ihmisestä. Luusta otettu radiohiilinäyte ajoittuu keskimäärin vuoteen 1090 eli ristiretkiaikaan, jota pidetään myös hautauksen ajankohtana.

Naiseksi vainaja tunnistettiin korulöytöjen perusteella. Mahdollisesti hänet poltettiin jossain muualla ja hautaan on tuotu vain osa luista, mihin viittaa paikalta löytynyt vähäinen luumäärä 850 grammaa.

Lue seuraavaksi