45 kuntaa nostaa verojaan ensi vuonna – muutama jopa laskee

Kovimman kuntaverottajan valtikka vaihtuu. Matalin kuntavero on tuttuun tapaan Kauniaisilla, 16,5 prosenttia. Kuntaveron nostajia on nyt vähiten lähes 15 vuoteen.

Savonlinnan Olavinlinna Kuva: Paavo Koponen / Yle

Kuntavero nousee ensi vuonna 45 kunnassa, mikä on pienin määrä sitten vuoden 2001, jolloin nostajia oli 41. Vuosi sitten korottajia oli 98 eli noin kolmannes kunnista nosti verorasitustaan vuodelle 2015. Vuonna 2014 vero nousi yli puolessa kunnista.

– Kuntiin kohdistetut valtionosuusleikkaukset pakottivat kunnat nostamaan veroaan muutamana aiempana vuotena. Nyt leikkaukset ovat maltilliset ja kunnat ovat myös sopeuttaneet menojaan. Niiden ansiosta veronkorotuksiin on jouduttu selvästi harvemmassa kunnassa, sanoo Kuntaliiton veroasiantuntija Jukka Hakola.

Hakolan mukaan veronnostajakunnat ovat pääsääntöisesti pieniä. Suurin korotus tehdään Pelkosenniemellä, 2,0 prosenttiyksikköä. Yli 50 000 asukkaan kunnista vero nousee vain Kouvolassa ja Vaasassa.

Savonlinnasta veroykkönen

Kovimman kuntaverottajan valtikka vaihtuu vuodenvaihteessa. Korkein kuntaveroprosentti on ensi vuonna Savonlinnassa, kun se vielä nyt on Kiteellä. Savonlinnna nostaa veroaan puoli  prosenttiyksikköä 22,50 prosenttiin. Kitee laskee saman verran 22,0 prosenttiin. Kiteen lisäksi veroaan laskevat Luhanka (18,5%:iin) ja Luoto (19,5%:iin). Näiden lisäksi veroprosentti laskee osalla kuntaliitoskuntia.

– Veronlaskijoita ei ole pariin vuoteen ollutkaan, Hakola ynnää.

Matalin kuntavero on tuttuun tapaan Kauniaisilla, 16,5 prosenttia. Ero korkeimman ja matalimman kunnallisveroprosentin välillä pysyy ensi vuonna ennallaan kuudessa prosenttiyksikössä. 3 000 euroa kuussa tienaava kauniaislainen maksaa vuodessa kuntaveroa 1 900 euroa vähemmän kuin korkeimman kuntaveroprosentin savonlinnalainen.

Keskimääräinen kunnallisvero on Suomessa ensi vuonna 19,87 prosenttia, kun se tänä vuonna on 19,83 prosenttia. Nousu on matalin sitten vuoden 2001.