1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Ihmeellinen luonto – hiiren siittiöt ovat paljon isompia kuin ihmisen

Pikkuisen hiiren siemensyöksy lähettää liikkeelle jopa kolme kertaa kookkaampia siittiöitä kuin norsun, hevosen tai ihmisen. Pienellä voi hyvinkin olla suuret siittiöt, jos niiden on helppo uida munasolun luo. Ihmisellä hävikkiä tulee paljon, jonka vuoksi siittiöt ovat pieniä. 

Kuva: Iemm Muenster / EPA

Zürichin yliopiston tutkijat Stefan Lüpold sekä Manchesterin yliopiston John L. Fitzpatrick ovat päätelleet, että siittiöiden määrällä on suurempi merkitys kuin koolla.

Sadan nisäkkään spermaa keränneet tutkijat huomasivat, että ratkaisevassa asemassa ovat naaraan sukuelimet. Mikäli sukuelimet ovat suurikokoiset ja matka munasolun luokse on pitkä, ovat siittiöt usein pieniä.

Tutkijat kertovat brittiläisen Royal Societyn Proceedings B. –ammattilehden keskiviikkona julkaistussa artikkelissa (siirryt toiseen palveluun), että siittiöiden määrä ja koko ovat luonnon valinta. Jos siittiöitä menee matkalla munasolun luokse helposti hukkaan, on nisäkkäiden olennaisinta keskittyä tuottamaan niitä riittävästi. Määrä on silloin kokoa tärkeämpi. 

Varsinkin monella jyrsijällä siittiöt ovat todella isoja. Joillakin hiirillä ja hamstereilla siittiö voi olla jopa 187 mikrometriä pitkä, kun ihmisellä yksittäinen siittiö ei juuri ylitä 57 mikrometriä.

Ihmisen siittiöt ovat suurin piirtein samaa kokoa sikojen, jäniksien, kissojen ja norsujen siittiöiden kanssa. Muuan muassa sarvikuonolla siittiöt ovat selvästi ihmissiittiöitäkin pienempiä.