Hipsterit mankuvat Tapiovaaran tuolien perään

Sisustusarkkitehti ja muotoilija Ilmari Tapiovaaran alkuperäiset tuolit kiinnostavat nuorta yleisöä. Huonekaluja metsästetään netistä, antiikkiliikkeistä ja huutokauppataloista.

kulttuuri
Domus-tuoli 1946-47.
Domus-tuoli 1946-47.Rauno Träskelin

Muotoilija Ilmari Tapiovaaran (1914–1999) alkuperäisten huonekalujen suosio kasvaa.

Se on huomattu muun muassa helsinkiläisessä huutokauppatalo Hagelstam & Co:ssa, jossa Tapiovaaran huonekaluja on tämän tästä myynnissä.

Asiakkaina on Tapiovaaran ”kyllästämiä” ikäpolvia sekä hipstereitä, jotka haluavat säväyttää persoonallisella kodilla.

– He yhdistävät esimerkiksi Tapiovaaran yksittäisen huonekalun Ikean tuotteisiin, intendentti Maria Ekman-Kolari Hagelstam & Co:sta kertoo.

Myös helsinkiläinen, pitkään alalla ollut antiikkikauppias vahvistaa, että Tapiovaara kiinnostaa nuorta yleisöä.

– Tapiovaara on ollut niin hyvin viime aikoina tapetilla, Jouko Rekola toteaa.

Kiinnostusta ovat lisänneet vintage-buumi, sisustuslehdet ja osaltaan myös Tapiovaaran viimevuotinen 100-vuotisjuhlanäyttely Designmuseossa.

Fanett ja Domus suosiossa

Yksi Tapiovaaran myydyimmistä vintage-huonekaluista antiikkikaupassa on Fanett-tuoli, joita valmistettiin yli miljoona kappaletta. Niitä myydään 100–150 eurolla.

Tapiovaaran Pirkka-tuoli.
Pirkka-tuolien hinnat ovat karanneet käsistä.Rauno Träskelin

Toinen Tapiovaaran halutuista esineistä on helsinkiläiseen Domus Academica -opiskelija-asuntolaan 1940-luvun jälkipuolella suunniteltu lukutuoli. Artek valmistaa yhä samoja Domus-tuoleja, mutta niiden alkuperäisversioita metsästetään nettihuutokaupoista ja huutokauppataloista. Hinnat liikkuvat 100 ja 200 euron välillä.

– On kiinnostavaa, että alkuperäiset vanhat Domus-tuolit eivät ole yhtä kalliita kuin uudet, joita yhä valmistetaan, antiikkikauppias Rekola toteaa.

Hagelstam & Co myi hiljan kuusi tuolia kolmella tuhannella eurolla, kun kokonaisuuden lähtöhinta oli 1 500 euroa.

– Tapiovaaran nimi ehkä vain nousee yhä, Ekman-Kolari Hagelstam & Co:sta kertoo.

Haluttuihin huonekaluihin kuuluu vielä Pirkka-tuoli, jota valmistettiin 1950-luvulla Laukaan Puussa.

– Pirkka-tuolin hinta on jo karannut käsistä. Niitä ostavat myös japanilaiset kauppiaat, jotka kiertävät Suomen antiikkiliikkeitä ja ostavat pois Tapiovaaraa, antiikkikauppaa pyörittävä Rekola kertoo.

Tapiovaaran ekologisuus puhuttelee

Tapiovaara voi puhutella valveutuneita, nuoria aikuisia myös kestävän kehityksen näkökulmasta. Alvar Aaltoa ihaillut Tapiovaara painotti muotoilussa ekologisuutta ja paikallisen tuotannon merkitystä.

Helsinkiin rakennettu opiskelija-asuntola Domus Academica oli yksi sodanjälkeisen Suomen merkittävistä julkisista rakennushankkeista. Tapiovaara halusi suunnitella yhdessä vaimonsa Annikki Tapiovaaran kanssa akateemiselle nuorisolle viihtyisät ja inspiroivat tilat. Siitäkin huolimatta, että Suomessa oli kova pula rakennusmateriaaleista.

Sittemmin Tapiovaaran pinottavia Domus-tuoleja ostettiin lukuisiin kouluihin, juhlasaleihin ja muihin julkisiin tiloihin, joista niitä valuu huutokauppoihin.

Tapiovaaran tuotteista Domus-tuoli tunnetaan hyvin myös ulkomailla, sillä amerikkalainen kalustevalmistaja ihastui käytännölliseen tuoliin niin, että sitä alettiin valmistaa Yhdysvalloissa 1950-luvun lopulla.

Tapiovaaran tuolit ovat taas esillä. Jyväskylän Alvar Aalto -museossa avautuu Designmuseon Tapiovaara-näyttelystä kuratoitu kokonaisuus 19. marraskuuta.

Ilmari Tapiovaara hiekkarannalla huonekalujensa ympäröimänä.
Suuri yleisö tuntee vain pienen osan Ilmari Tapiovaaran huonekaluista.Desigmuseo.