1. yle.fi
  2. Uutiset

Asiantuntija: Ratsastuskouluissa tuntihevoset voivat keskivertoa paremmin

Hyvä opetushevonen ei hötkyile turhista, vaan antaa ratsastajalle aikaa opetella, miten hevosen selässä ollaan. Liiton hyväksymät ratsastukoulut huolehtivat tuntihevosistaan ammattimaisesti. Ratsastajainliiton tallipäällikkö tapaa huonosti hoidettuja tuntihevosia vain harvoin.

luonto
Opetushevonen Ale Coq ja tallityöntekijä Ksenja Hämäläinen.
Sanni Mattila / Yle

Suurista sieraimista virtaa lämmintä ilmaa. Pehmeä turpa hipaisee kämmenselkää ja pitkät korvat kääntyvät kysyvästi eteenpäin. Sen enempää lempeä jättiläinen ei kuitenkaan katso tarpeelliseksi hämmästellä karsinaan saapuneita vieraita, vaan laskee päänsä takaisin heinäkasan puoleen.

Jo säyseän käytöksen perusteella on helppo uskoa, että Ale Coq, tuttavien kesken Allu, on yksi ylöjärveläisen Jutan Tallin suosituimmista opetushevosista. Vuosien varrella sen selkään ovat nousseet niin vasta-alkajat kuin kokeneemmat konkariratsastajatkin. Virosta Suomeen tuotu 15-vuotias puoliverinen ruuna on tehnyt opetushevosen töitä yli kymmenen vuoden ajan.

Tallin nettisivuilla ruunaa kuvaillaan ”letkeäliikkeiseksi lallukaksi”.

– Tuntihevosilta toivotaan, että ne eivät hötkyilisi turhia, vaan antaisivat ihmiselle aikaa opetella, miten hevosen selässä ollaan. Allu on esimerkki erinomaisesta tuntihevosesta, kertoo tallityöntekijä Ksenja Hämäläinen.

Arkiaamuisin ratsastuskoulun hevosasukit viedään tarhaan ulkoilemaan. Työnteon aikaon iltapäivällä, kun ratsastustunnit alkavat. Viikonloppuisin tunnit alkavat jo aamulla.

Allu-hevonen tallissa.
15-vuotias ruuna Ale Coq on yksi Jutan Tallin suosituimmista opetushevosista.Sanni Mattila / Yle

– Päivästä riippuen Allu osallistuu kahdelle tai kolmelle ratsastustunnille. Aloittelijoiden tunnit ovat hevoselle kevyempiä kuin raskaammat valmennukset. Tunneilla tehdään niin koulu- kuin esteratsastusharjoituksia, riippuen siitä minkä tasoinen ryhmä on kyseessä, Hämäläinen kertoo.

– Sunnuntaisin hevoset viettävät vapaata, ellei ohjelmassa ole valmennuksia tai muuta erityistä ohjelmaa.

Jutan tallilla ratsastustunnit pyörivät ympäri vuoden, mutta kesäaikaan hevoset pääsevät työnteon lomassa laitumelle. Varsinaista lomaa ratsastustunneista tallin hevosilla on joulun ja juhannuksen tienoolla.

– Tuntihevosen työ on melko raskasta, joten perusravinnon eli heinän lisäksi Allu saa nappulamallista teollista väkirehua päivittäin parin litran verran. Hevoset ruokitaan kolme kertaa päivässä, Hämäläinen sanoo.

Hevoshierojia ja kiropraktikkoja

Suomen Ratsastajainliiton tallipäällikkö Kielo Kestinmäki vierailee työtehtäviensä puolesta lukuisilla ratsastustalleilla.

– Täytyy sanoa, että ratsastuskoulujen opetushevoset voivat mielestäni keskivertoa paremmin. Niiden saamasta ravinnosta ja liikunnasta vastaavat ammatti-ihmiset. Kengitykset ja madotukset hoidetaan säännöllisesti. Lisäksi hevosten ennaltaehkäisevään terveydenhuoltoon kiinnitetään huomioita. Yksityishevosten puolella nämä asiat eivät aina ole niin suunnitelmallisia, Kestinmäki kertoo.

Hänen mukaansa ratsastuskouluissa perushoidon rinnalla hevosten hyvinvointia vaalitaan myös erilaisin lisähoidoin, jos tarvetta on. Talleilla vierailee esimerkiksi hevoshierojia ja kiropraktikkoja.

Kielo Kestinmäki
Suomen Ratsastajainliiton tallipäällikkö Kielo Kestinmäki.Sanni Mattila / Yle

– Hevosista pidetään hyvää huolta, koska ne ovat talliyrittäjille tärkeitä. Törmään työssäni todella harvoin huonoon eläintenpitoon.

Kestinmäen mukaan suurimmat kulut talliyrittäjille koituvat investoinneista, kuten ratsastushallien eli maneesien rakentamisesta. Suomen sääolosuhteissa maneesi onkin lähes jokaisen ratsastuskouluyrittäjän toiveissa. Myös teknisillä ratkaisuilla, kuten ruokinta-automaateilla ja koneellisella lannankäsittelyllä voitaisiin helpottaa monen tallin arkista aherrusta.

Hevosista pidetään hyvää huolta, koska ne ovat talliyrittäjille tärkeitä. Törmään työssäni todella harvoin huonoon eläintenpitoon

Kielo Kestinmäki

Vaikka opetushevosen hyvinvointia voidaankin edistää modernilla tekniikalla tai hierojan hellinnällä, ovat tutut ja turvalliset rutiinit Hämäläisen mielestä parasta hemmottelua hevoselle.

– Lisäksi hevosten sydäntä lähellä ovat ruoka ja kaverit. Allu jakaa karsinansa kahden muun hevosen kanssa, eli niillä on oma pieni lauma. Myös tarhassa ja tunneilla tutut toverit ovat aina ympärillä, Hämäläinen kertoo.

Hänen mukaansa jokainen hevonen on omanlaisensa persoona, ja myös Allulla on omat erikoisuutensa. Ratsastuskoulun luottoruuna on nimittäin intohimoinen auringonottaja.

– Välillä kesäisin sitä ei meinaa saada houkuteltua tarhasta sisälle, koska se jäisi mieluummin aurinkoon torkkumaan.

Eläinlääkärin käynnit ja rokotuspistokset hevosherra sen sijaan jättäisi mieluusti väliin.

– Onneksi eläinlääkäriä ei Allun arjessa kovin paljon tarvita. Rokotus tehdään kerran vuodessa, kertoo Hämäläinen.

Lue seuraavaksi