Yle Pariisissa: Tunnelma on helpottunut – video

Ylen toimittajat Annastiina Heikkilä ja Antti Kuronen ovat paikalla Saint-Denis’n lähiössä. Molemmat kuvailevat ihmisten tunnelmia helpottuneiksi piirityksen päätyttyä.

Ulkomaat
Annastiina Heikkilä Pariisissa
Ylen Pariisin toimittaja Annastiina Heikkilä kertoo tunnelmista Saint-Denis'n lähiöstä Pariisin liepeiltä, jossa keskiviikkona toteutettiin suuri operaatio Pariisin terrori-iskuista epäiltyjen löytämiseksi.

Poliisioperaatio Saint-Denis'n lähiössä on päättynyt, mutta poliisi jatkaa edelleen piiritetyn talon ympäristön valvontaa.

Ylen toimittaja Annastiina Heikkilä sanoi seuranneensa poliisi- ja pelastusajoneuvojen poistumista alueelta.

– Kaupungin keskusta on kuitenkin edelleen eristetty ja poliisi jatkaa tutkintaa. Seitsemän henkilöä on pidätetty, heistä kolme on poliisin mukaan varsinaisia terroristeja ja neljä liittyy jotenkin tutkintaan, Heikkilä kertoi.

Heikkilän mukaan ei tiedetä, oliko iskujen suunnittelusta epäilty Abdelhamid Abaaoud piiritetyssä asunnossa, mutta viranomaiset olivat saaneet siihen viittaavaa tiedustelutietoa, minkä vuoksi asuntoon rynnäköitiin.

Lisää poliiseja saapuu Saint Denisin tapahtumapaikalle.
Lisää poliiseja saapuu Saint Denisin tapahtumapaikalle lähiöön 18. marraskuuta.Ian Langsdon / EPA

Tietoja mahdollisesta uudesta iskusta

Kaksi terroristia on kuollut. Toinen heistä oli nainen, joka räjäytti itsensä poliisin rynnäköityä asuntoon.

Heikkilän mukaan joitain tietoja uudesta suunnitellusta iskusta on ollut.

– Jotkut tiedotusvälineet ovat kertoneet, että iskua olisi suunniteltu liike-elämän keskukseen La Défensen alueelle. Liikkeellä on ollut paljon huhuja, eikä poliisikaan varmaan tiedä paljoa, joten tietoa kerätään edelleen, Heikkilä kertoi.

Tunnelma on helpottunut

Heikkilän mukaan ihmisten tunnelmat ovat rauhoittuneet ja helpottuneet.

– Täällä oli todella dramaattinen tunnelma, kun ihmisiä pyydettiin pitämään ikkunat kiinni ja pysymään sisällä. Koulut, kaupat, kahvilat ja yliopisto on suljettu, enkä usko, että niitä avataan päivän aikana.

Heikkilän mukaan seuraavaksi odotetaan tarkempia tietoja.

– Poliisilla on nyt seitsemän henkilöä kuulusteltavana, joten myöhemmin saataneen tarkempaa tietoa ehkä myös perjantain iskuista, Heikkilä sanoi.

Paikallisia asukkaita, ohikulkijoita ja toimittajia Saint-Denis'n lähiössä poliisin saartorenkaan ulkopuolella.
Paikallisia asukkaita, ohikulkijoita ja toimittajia Saint-Denis'n lähiössä poliisin saartorenkaan ulkopuolella 18. marraskuuta.Lionel Bonaventure / AFP / Lehtikuva

"Terroristit eivät kuulu tähän kaupunginosaan"

Ylen toimittaja Antti Kuronen oli myös paikalla Saint-Denis’n lähiössä. Hän kertoi, että paikalla on yhä runsaasti poliiseja ja pelastushenkilökuntaa. Median keskellä puolestaan liikkuu paljon paikallisia ihmisiä, jotka eivät pääse koteihinsa operaation vuoksi.

– Tänne on myös perustettu kriisipiste auttamaan evakuoituja ihmisiä, joiden joukossa on myös paljon lapsia. Tilannehan alkoi jo aikaisin aamulla, ja päivän mittaan täällä on ollut paljon räjähdyksiä ja ammuskelua, Kuronen kertoi.

Kurosen mukaan ihmiset vaikuttavat odottavan nyt hyvin rauhallisina, vaikka he ovat joutuneet olemaan ulkona pitkään.

– Ne ihmiset, joiden kanssa olen puhunut, sanovat, että terroristit ovat pieni ryhmä, joka ei kuulu tähän kaupunginosaan, Kuronen sanoi.

Elämä palautumassa normaaliksi

Kurosen mukaan elämä Pariisissa on hiljalleen palautumassa uomiinsa.

– Esimerkiksi Disneyland avataan jälleen huomenna. Iskujen suunnittelijana pidettyä Abdelhamid Abaaoudia ei ole saatu kiinni, eikä myöskään kahdeksatta iskuihin osallistunutta ja Belgiaan paennutta Salah Abdeslamia. Joltain osalta tilanne siis varmaan jatkuu, Kuronen toteaa.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Keskeiset kohteet kartalla. Perjantai-illan kohteet on merkitty punaisella tähdellä, keskiviikon piirityspaikka vihreällä tähdellä. Klikkaa kohteita saadaksesi lisätietoa.