Poliisi tyrmää huhut pommintekovälineistä Kauhavan vastaanottokeskuksessa

Sekä poliisi että vastaanottokeskuksen henkilökunta tyrmäävät täysin huhut, joiden mukaan Kauhavan vastaanottokeskuksessa olisi löydetty polttopulloja ja pommintekovälineitä. Huhua on levitetty jopa Seinäjoen kaupunginvaltuustosta käsin.

Kotimaa
Kahden Fougan patsas paljastettiin lentosotakoulun alueella 30 vuotta sitten.
Pasi Takkunen / Yle

Huhumyllyt vastaanottokeskusten ympärillä jauhavat jälleen. Aiemmin syksyllä Kauhavalla liikkui perättömiä huhuja siitä, että turvapaikanhakijat olisivat saaneet porttikiellon kauppoihin näpistysten takia. Nyt liikkeellä on huhu, jonka mukaan vastaanottokeskuksesta olisi löytynyt polttopulloja ja pommintekovälineitä.

Huhua on levittänyt mm. seinäjokelainen kaupunginvaltuutettu Erkki Valtamäki (ps.), joka kertoi asian valtuustoaloitteensa yhteydessä maanantai-iltana. Hän myös syytti viranomaisia tietojen pimittämisestä.

Pohjanmaan poliisi tyrmää huhun.

– Poliisin tiedossa ei ole, että mitään tämän tyyppisiä esineitä tai aineita olisi vastaanottokeskuksesta tavattu. Kyseessä on sellainen asia, josta poliisille varmasti olisi erikseen ilmoitettu, sanoo komisario Vesa Ojanperä Pohjanmaan poliisin tilannekeskuksesta.

Hän toppuuttelee ihmisiä huhujen levittämisessä.

– Poliisi kehottaa henkilöitä, jotka laittavat tällaisia liikkeelle, arvioimaan niitä tiukasti. Kyllä poliisi lähtökohtaisesti tiedottaa, mikäli turvallisuusuhkia olisi olemassa. Poliisilla on tiedonantovelvollisuus asioihin, jotka koskevat turvallisuutta, lisää Ojanperä.

"Pidetään katse pallossa"

Kauhavan vastaanottokeskuksen johtaja Ilkka Peura on suorastaan tyrmistynyt huhusta. Hän lataa täyslaidallisen huhujen levittäjille.

– Ei todellakaan ole löytynyt. Jos valtuutetun tiedonlähteet ovat tuota tasoa, kuinka voi tehdä luotettavasti valtuustotyötä, sanoo Peura.

Hän myös toteaa, että Kauhavalla kuten muissakin vastaanottokeskuksissa tehdään työtä huhuista piittaamatta.

– Me ei olla missään vaiheessa välitetty huhuista yhtään. Toiset ihmiset yrittävät vahingoittaa auttamistyötä, mitä Punainen risti tekee puolueettomasti. Mutta me pidetään katse pallossa ja autetaan, se on meidän tehtävä, toteaa Peura.

"Kenen etu?"

Myös SPR:n Länsi-Suomen piirin toiminnanjohtaja Pekka Annala myöntää, että tietyt tahot yrittävät hankaloittaa vastaanottokeskusten työtä.

– En tiedä, kenen etu se on. Tietyt ryhmät, ryhmittymät ja yksityisetkin tahot pyrkivät tekemään tästä vaikeaa. Tämä on sellainen asia, mikä pitää tässä maassa hoitaa ja hyvällä yhteistyöllä tämä on helpompi hoitaa, sanoo Annala.

Myös Annala toteaa kuitenkin, että työtä tehdään silti parhaalla mahdollisella tavalla, vaikka välillä huhujen oikaisemiseen menee tarpeettomasti aikaa.

– Silti aina kannattaa soittaa meille päin ja me kerromme, mikä on todellinen laita näissä asioissa.