Kirkkoniemen kaivos konkurssiin

Kirkkoniemen rautakaivos Pohjois-Norjassa on haettu konkurssiin. Kaivosyhtiö Northern Ironin mukaan syynä on rautamalmin pitkään jatkunut huono hinta. Norjan yleisradioyhtiö NRK:n mukaan Kirkkoniemen kaivoksen konkurssissa 350–400 ihmistä menettää työnsä.

talous
Kirkkoniemen kaivos Pohjois-Norjassa.
Kirkkoniemen kaivos Pohjois-Norjassa.Jarmo Honkanen / Yle

Kirkkoniemen rautamalmikaivos on Etelä-Varangin kunnan suurin teollinen työnantaja. Kunta on Norjan itäisin ja Venäjän rajalla. Kirkkoniemi on myös lähellä Suomen rajaa, matkaa Inarin Näätämöön on noin 50 kilometriä.

Etelä-Varangin kunnanhallituksen puheenjohtaja Rune Rafaelsen sanoo NRK:n haastattelussa, että konkurssi merkitsee suurta ja vakavaa kriisiä kunnalle. Rafaelsenin mukaan konkurssi koskettaa suoraan ja epäsuorasti 1500 ihmistä Norjan pohjoisimman läänin Finnmarkin alueella.

Kirkkoniemen rautakaivos, norjalaiselta nimeltään Sydvaranger Gruve, perustettiin jo vuonna 1906. Kaivos suljettiin kannattamattomana vuonna 1997. Pitkään suljettuna ollut kaivos käynnistettiin uudelleen viisi vuotta sitten ja on australialaisen kaivosyhtiön Northern Ironin omistuksessa.

Kaivos on kamppaillut pari vuotta kannattavuuden kanssa. Viime vuonna kaivoksen työntekijät suostuivat palkanalennuksiin pelastaakseen halpenevan raudan hinnan kanssa kamppailevan kaivoksen. NRK:n mukaan kaivos teki viime vuonna 1,1 miljardin kruunun eli noin 110 miljoonan euron tappion.