1. yle.fi
  2. Uutiset

Lapsi voi saada influenssarokotteen nenän kautta

Yleiseen rokotusohjelmaan on otettu pieni koe-erä nenän kautta annettavaa influessarokotetta. Nenäsuihkeena annettavaa rokotetta suositellaan terveille 2-vuotiaille lapsille, ja sitä voi tiedustella oman neuvolan kautta.

rokotteet

Nenäsuihkeena annettava influessa-rokote on heikennettyjä eläviä viruksia sisältävä rokote, jossa vastustuskyky influenssaa vastaan tulee luontaista reittiä nenän kautta.

Nenäsuihkeena annettavaa rokotetta suositellaan terveille 2-vuotiaille lapsille, joille pistettävä rokotus on vaikeampi antaa, kertoo Keski-Suomen Sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Maija Rummukainen.

– Pienet lapset todella hyötyvät influenssarokotuksesta. Heidän rokotuskattavuutensa on ollut alhainen [6-24%] ja siksi ajateltiin, että nenäsumuterokote lisäisi vanhempien rokotusmyönteisyyttä.

– Influenssarokote estää pikkulapsilla mm. korvatulehduksia. Pienet lapset myös tartuttavat influenssaa, joten rokottamalla pikkulapset suojataan myös isovanhemmat, sanoo Rummukainen.

Maija Rummukaisen mukaan rokote on käynyt läpi kaikki normaalit turvallisuustutkimukset, ja se on ollut pitkään käytössä Yhdysvalloissa. Rokotetta voi pyytää 2-vuotiaalle lapselleen neuvolan kautta koko Keski-Suomen Sairaanhoitopiirin alueella.

Lue seuraavaksi