Lapin yliopisto haluaa yhdistyä ammattikorkeakoulun kanssa

Lapin yliopisto haluaa ostaa osake-enemmistön Lapin ammattikorkeakoulusta. Kemi ja Tornio suhtautuvat osakkeidensa myyntiin nihkeästi. Fuusio vaatisi myös lakimuutoksia.

Kotimaa
Lapin yliopiston rehtori Mauri Ylä-Kotola
Raimo Torikka / Yle

Lapin yliopiston rehtori Mauri Ylä-Kotola sanoo, että Lapin Kansan uutisoimaa fuusiosuunnitelmaa on pohdittu jo pidempään. Ylä-Kotola muistuttaa, että monissa Euroopan maissa ei tehdä eroa klassisten tieteiden ja soveltavien tieteiden korkeakoulujen välillä.

– Keskeistä olisi, että meillä olisi tulevaisuudessa yhteiset tukipalvelut ja yhteinen kirjasto, näin pystyisimme säästämään ja tarjoamaan parempaa opetusta.

Lapin yliopiston rehtorin suunnitelmissa kansainväliset palvelut ja taloushallinto olisivat yhteisiä. Opetuspuolella synergiaa saataisiin arktisen alueen opinnoissa.

– Jos ajatellaan Lapin ammattikorkeakoulua, niin siellä on merkittävää kylmäteknologian tutkimusta, tämäntyyppistä teknistä arktisen alueen tutkimusta. Olisi järkevää ja tarkoituksenmukaista yhdistää ne meidän arktisen politiikan ja arktisen kasvatuksen tutkimuslinjoihin

Kemi ja Tornio eivät ole myyntiaikeissa

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen patisti yliopistoja karsimaan päällekkäisyyksiä, tiivistämään yhteistyötä ja keskittymään siihen, mitä parhaiten osaa. Lapin yliopistossa se tarkoittaisi rehtorin mukaan myös alkuperäiskansatutkimusta, johon on viime vuosina panostettukin.

Ylä-Kotola tietää, että tiedekorkeakoulun puolella moni pelkää opetuksen muuttumista mahdollisen fuusion myötä työelämäkeskeiseksi, liian käytännönläheiseksi korkeatasoisen tutkimuksen kustannuksella.

– Näkisin, että näin ei tarvitse tapahtua. Järkevä työnjako vahvistaisi molempia.

Ammattikorkeakoulun suurimmat osakkeenomistajat ovat Rovaniemen, Kemin ja Tornion kaupungit. Rovaniemi suhtautuu osakkeiden myyntiin varovaisen myönteisesti, mutta Kemi ja Tornio eivät ainakaan vielä innostu.

– Vähän hätäiseltä ratkaisulta tämä näyttää. En tiedä, onko tämä oikea keino saada yliopisto pelastettua, miettii Tornion kaupunginjohtaja Timo Nousiainen.

Joulupukin yliopisto saisi lahjoitusrahaa

Lapin yliopisto toivoo suunnitelmallaan välttävänsä yhdistämisen Oulun yliopistoon, jota sitäkin on väläytelty. Ylä-Kotola näkisi Oulun ja Vaasan yliopistojen yhdistymisen luontevampana.

- Lappi on iso, omalaatuisensa alue, johon aikanaan synnytettiin Lapin yliopisto. Nyt on jotenkin omaksuttu itsestäänselvyytenä, että olisi olemassa Pohjois-Suomi, jossa Oulu ja Lappi muodostaisivat saman yliopistoalueen. Jos tällaiseen yhdistämiseen halutaan mennä, se olisi eduskunnan päätös. Minun on vaikea uskoa, että tällaisia pakkolakeja on kovin helppo tehdä, koska ne ovat myös perustuslakikysymyksiä.

Ammattikorkeakoulun ja yliopiston toimintaa ohjaavat omat lait, ja opetusministeriöstä kerrotaan, että niiden fuusio ei ole nykylainsäädännön puitteissa mahdollista. Lainmuutoshanketta ei ole tällä hetkellä vireillä.

Säästöleikkurin alla olevalla Lapin yliopistolla olisi mahdollisuus saada verratonta vetoapua muutaman kilometrin päästä napapiiriltä. Nimenmuutos Santa Claus University :ksi helpottaisi ulkomaisten lahjoitusten saamista, tunnustaa Ylä-Kotolakin.

–– Emme siltikään harkitse nimenmuutosta vakavasti, rehtori päättää keskustelun virnistäen.