Hyppää sisältöön

Ilmastonmuutos näkyy jo Suomen säässä – Joulukuut lämmenneet eniten

Suomen lämpötila on noussut jo yli kaksi astetta 150 vuodessa. Talvikuukaudet ovat lämmenneet kesää enemmän. Meret ja järvet jäätyvät myöhemmin ja lämpötilaennätyksiä rikotaan yhä useammin.

Kuva: Tiina Jutila / Yle

Suomen keskilämpötila on noussut 1800-luvun puolivälistä jo yli kaksi astetta (siirryt toiseen palveluun). Suomessa lämpötila on noussut kaksinkertaisesti koko maapalloon verrattuna. Talvikuukaudet ovat lämmenneet selvästi kesäkuukausia enemmän.

– Joulukuut ovat lämmenneet jopa viitisen astetta, elokuussa lämpenemistä ei ole juurikaan tapahtunut, sanoo Ilmatieteenlaitoksen yksikön päällikkö Ari Laaksonen.

Kuukausikohtaisia maksimilämpötiloja on rikottu 2000-luvulla viisi kertaa (siirryt toiseen palveluun), tuoreimpana tämän kuun alussa mitattu korkein koskaan mitattu marraskuun lämpötila, 14,3 astetta. Minimilämpötiloja ei ole 2000-luvulla hätyytelty, edellinen minimilämpötilaennätys on vuoden 1999 tammikuulta.

– Ainakin ne ovat täysin sopusoinnussa sen kanssa mitä ilmastonmuutoksesta tiedetään, Laaksonen sanoo.

Myrskyt talvella ja pohjoisempana

Myrskyjen tutkiminen on vaikeampaa kuin lämpötilojen, mutta näyttää siltä, että voimakkaiden myrskyjen ajankohta on siirtynyt syksystä talveen. Myrskyt ovat myös siirtyneet enemmän kohti pohjoista ja itää.

– Ilmaston lämmetessä niin sanottu myrskyrata Atlantilta Eurooppaan siirtyy pikku hiljaa pohjoisemmaksi, Laaksonen sanoo.

Myös meressä ilmastonmuutos näkyy (siirryt toiseen palveluun) jo nyt. Itämeren merenpinta on noussut, merivesi lämmennyt, jäät heikentyneet, sademäärät kasvaneet ja eliölajisto muuttunut.

– Meren pintalämpötila on ollut maksimissaan täsmälleen heinä-elokuun vaihteessa. Ilmastonmuutoksen myötä se muuttuu pikku hiljaa elokuun puolelle enemmän ja enemmän, sanoo Ilmatieteenlaitoksen erikoistutkija Pekka Alenius.

Myös Suomen järvet jäätyvät myöhemmin ja jäät lähtevät aiemmin. Etelä-Suomesta lumet ovat huvenneet jo puoleen entisestä. Lehdet puhkeavat puihin nyt aiemmin. Myös monet eläinlajit ovat jo levittäytyneet pohjoisemmaksi.

Jos maapallo lämpenee reilut pari astetta, Suomi lämpenee paljon enemmän, 5-6 astetta. Vaikka päästörajoituksia saataisiin tehtyä heti, Suomen ilmasto lämpenee joka tapauksessa vähintään kaksi astetta nykyisestä.