Postin lakko alkaa huomenna – työriidan sovittelu päättyi 

Postin työriidan sovittelu on päättynyt hetki sitten. Postin lakon on määrä alkaa huomenna torstaina kello 16. Sopua kiistaan haettiin iltapäivän aikana valtakunnansovittelija Minna Helteen johdolla.

politiikka
Postin työntekijöitä Narinkkatorilla Helsingissä 16. marraskuuta.
Postin työntekijöitä Narinkkatorilla Helsingissä 16. marraskuuta.Teemu Salonen / Lehtikuva

Työnantaja- ja palkansaajapuolen näkemykset ovat yhä kaukana toisistaan. Neuvottelut kaatuivat erimielisyyksiin työvuoroista, muutosturvasta, työajoista, palkasta ja ulkopuolisen työvoiman käytöstä. Valtakunnansovittelija Minna Helle oli pettynyt.

– Posti-riidassa ei ole nyt minkäänlaisia edellytyksiä sopuun. Lakko alkaa. Tapaan osapuolet ensi maanantaina klo 10, silloin katsotaan sovittelun jatko, valtakunnansovittelija Minna Helle sanoo.

Myös työnantajapuoli purki pettymystään.

– Toivoimme tietysti, että olisimme saaneet sovun aikaiseksi ja että lakot olisi voitu välttää, työnantajapuolta edustavan työmarkkinajärjestö Paltan varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto sanoo.

Lehtien jakelu päättyy heti

Postin työntekijöitä edustavan PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen totesi, että työntekijät eivät voi hyväksyä työnantajapuolen esittämiä heikennyksiä työehtoihin ja palkkoihin.

– Samaan aikaan kun yhtiö tekee voittoa, työntekijöiden ehtoja koitetaan heikentää. Muutenkin pienillä palkoilla olevat työntekijät eivät voi hyväksyä esitettyjä ehtoja, Nieminen lataa.

Nieminen sanoo työnantajan esittämien toimien tarkoittavan jopa satojen eurojen menetystä tilipussiin kuukaudessa.

Postin mukaan lehtien jakelu päättyy heti lakon alettua, mutta elintärkeistä kuljetuksista huolehditaan myös lakon aikana. Elintärkeillä kuljetuksilla tarkoitetaan esimerkiksi lääkkeitä, päiväkotien ruokaa, vanhusten ruokakuljetuksia ja veripalveluja.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.