Nämä viisi asiaa ovat edelleen arvoituksia Pariisin iskujen jälkeen

129 ihmisen hengen vaatineiden terrori-iskujen tutkinta on edennyt, mutta moni kysymys on edelleen vailla vastausta.

Ulkomaat
Ranskan lipun värein valaistut pylväät.
Thibaut Chapotot / MCC / EPA

1. Missä iskujen suunnittelija on?

Pariisin terrori-iskujen pääsuunnittelijaksi epäillyn Abdelhamid Abaaoudin olinpaikkaa ei tiedetä. Aluksi hänen epäiltiin olevan Syyriassa, mutta varhain keskiviikkona poliisi etsi Abdelhamid Abaaoudia Pariisin pohjoisosassa olevasta Saint-Denis'n lähiöstä. Syyttäjä François Molins sanoo viranomaisten saaneen tiedustelutietoa ja silminnäkijähavaintoja tämän oleskelusta poliisin myöhemmin piirittämässä asunnossa.

2. Mitä tapahtui paenneelle terroristille?

Baareihin ja ravintoloihin kohdistuneisiin iskuihin osallistunut niin sanottu kahdeksas mies Salah Abdeslam pääsi pakenemaan paikalta. Poliisi pysäytti Abdesalamin Pariisin iskujen jälkeen lähellä Belgian rajaa. Hänet päästettiin kuitenkin tuolloin jatkamaan matkaansa.

3. Onko pakoon päässeitä terroristeja enemmänkin?

Uutistoimisto AP kertoi tiistaina, että Ranskan viranomaiset etsivät vielä yhdeksättä suoraan terrori-iskuihin yhteydessä olevaa miestä, jonka henkilöllisyyttä ei ole paljastettu. Uutistoimisto Reutersin mukaan etsitty mies oli turvakameratallenteen mukaan autossa, jota ravintola-alueella ammuskelleet miehet käyttivät.

4. Mikä on pidätettyjen osuus tapahtumiin?

Ranskassa on tehty perjantain iskujen jälkeen yli 400 kotietsintää ja pidätetty ainakin 60 ihmistä. Lisäksi yli sata ihmistä on asetettu kotiarestiin. Etsinnöissä on löydetty kymmeniä aseita. Viranomaiset eivät ole kertoneet, onko pidätyksillä ja etsinnöillä suora yhteys perjantain tapahtumiin.

5. Epäonnistuiko tiedustelu?

Osa hyökkääjistä oli tiedusteluviranomaisten seurannassa. Esimerkiksi Bataclan-konserttisalissa itsensä räjäyttäneeseen Ismail Omar Mostefaihin viranomaiset kiinnittivät huomiota jo vuonna 2010. Hänen viimeaikaiset liikkeensä eivät kuitenkaan ilmeisesti herättäneet turvallisuusviranomaisten huomiota.