1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musiikki

Sihinää, kolinaa, suhinaa – MuTeFestillä kuuluu uusi kokeellinen musiikki

Sibelius-Akatemian musiikkiteknologian aineryhmän toimintaa esittelevä MuTeFest tarjoilee tämä viikon Helsingissä kokeellista musiikkia ja näytteitä tuoreesta musiikkiteknologiasta. Esimerkiksi mobiilisovelluksia käytetään uuden musiikin tekemisessä yhä enemmän.

Musiikki
mutefest
HaruspexJussi Mankkinen / Yle

Elektro-akustinen musiikki nojaa Suomessakin vahvasti uusimpaan teknologiaan, josta etsitään musiikkiin paitsi ääniä myös instrumentteja tai niiden kaltaisia laitteita. Suomalais-kanadalainen Haruspex esimerkiksi hyödyntää musiikissaan mobiiliaplikaatioita.

– Tavallaan iPad on tietokone siinä missä läppärikin. Läppäriäkin voi käyttää musiikkiin, mutta mielestäni iPad soveltuu siihen paremmin, koska se on niin paljon konkreettisempi. Siinä on kosketusnäyttö ja sitä voi pitää kädessä ja käännellä, yhtyeen toinen puolisko Tuomas Ahva kertoo.

mutefest
Ava Grayson, Tuomas AhvaJussi Mankkinen / Yle

Flipperimusiikkia

Teknologia näyttelee muutenkin tärkeää roolia Haruspexin musiikissa, joka on duon oman määritelmän mukaan "beautiful trashiä", kaunista roskaa.

– Se lähtee liikkeelle jo samplejen keräämisestä. Yleensä nauhoitan niitä pienellä tallentimella. Toisinaan muokkaamme ja prosessoimme ääniä ennen esitystä, toisinaan emme. Muokkaamisessa käytämme erilaisia plugareita ja efektejä. Livenä koko instrumentaationi koostuu erilaisista ohjelmistoista, Ava Grayson sanoo.

mutefest
PinfoniaaJussi Mankkinen / Yle

Musiikkia voidaan tehdä myös hyvinkin yllättävistä lähtökohdista. Andrew BentleynPinfoniakoostuu flipperivideoiden äänistä, joita muokataan live-tilanteessa. Tällaisista äänistä ei odottaisi syntyvän mielenkiintoista taideteosta, lopputulos on hauska ja hivenen ironinenkin.

mutefest
Visa Kuoppala esiintyyJussi Mankkinen / Yle

Improvisaatiota ja modulaarisia syntetisaattoreita

Kokeelliseen musiikkiin liittyy usein oleellisena osana improvisointi. Tältä pohjalta on lähtenyt liikkeelle James Andeanin ja Visa Kuoppalan yhteisprojekti. Esimerkiksi MuTeFestissä kuultua esitystä ei valmisteltu millään tavalla – muusikot eivät vaihtaneet sanaakaan tulevan esityksen sisällöstä.

– Improvisaatio on hyvä tapa hallita tilannetta. Kokeellisessa musiikissa on nimenomaan ajatuksena, että kokemus juuri siinä hetkessä on ydin, jolla pelataan, eikä niinkään se, että kyseessä olisi jonkinlainen arkkitehtoninen teos, Visa Kuoppala määrittelee.

mutefest
James Andean, Visa KuoppalaJussi Mankkinen / Yle

Kuoppala käyttää musiikinteossa granulaarisynteesiä, jossa haluttu ääni koostetaan ikään kuin ääniatomeista.

Suomi tarjoaa mahdollisuuksia kokeilijalle

Mutta millaisia trendejä musiikkiteknologiassa on mobiiliaplikaatioden lisäksi tällä hetkellä liikenteessä?

– Trendit muotoutuvat pitkälti sen mukaan, mistä musiikinopiskelijat ovat kiinnostuneita, James Andean sanoo.

– Improvisointi on suosittua, ja viime aikoina monet ovat innostuneet modulaarisista syntetisaattoreista. Myös kaiuttimien vaihtoehtomallit herättävät kiinnostusta, James Andean sanoo.

mutefest
Alejandro Olarte ja modulaarinen syntetisaattoriJussi Mankkinen / Yle

Haruspexin Ava Grayson on muuttanut Suomeen Kanadasta. Onko kokeellista musiikkia helpompaa tehdä Suomessa kuin Kanadassa?

– Kyllä se on helpompaa täällä. Olen kotoisin Vancouverista, siellä kylläkin tehdään kokeellista musiikkia ja tekijäjoukkokin kasvaa koko ajan, mutta Suomessa tällaisen musiikin tekemiseen on enemmän mahdollisuuksia.