Terrorismi iski Eurooppaan – Lue Ylen analyysit aiheesta

Pariisin terrori-iskujen seurauksena pelko on asettunut Eurooppaan. Ranskassa eletään nyt pitkälti samoissa tunnelmissa kuin Yhdysvalloissa syksyllä 2001. Mitä oikein tiedämme mystisestä äärijärjestö Isistä ja mistä terrorismin tulo kotiovellemme johtuu. Kokosimme yhteen Ylen toimittajien analyyseja aiheesta.

Ulkomaat
Poliisin tutkijoita Pariisin Saint-Denis'n lähiössä 18. marraskuuta.
Poliisin tutkijoita Pariisin Saint-Denis'n lähiössä 18. marraskuuta.Lionel Bonaventure / AFP

Peruuttamattomasti nyrjähtänyt Pariisi

Anna-stiina Heikkilä.
Yle

Ranska on herännyt tähän viikkoon peruuttamattomasti muuttuneena ja pahasti traumatisoituneena maana. Lähes jokainen nuori pariisilainen tuntee tai ainakin tietää jonkun terrori-iskuissa menehtyneen, monelta on kuollut kokonainen joukko ystäviä. Pariisilaiset ovat urheita, mutta uusimmat terrori-iskut ovat muuttaneet kaupunkilaisia peruuttamattomasti, kirjoittaa Ylen toimittaja Annastiina Heikkilä.

> Lue juttu täältä

Pelko tuli Eurooppaan

Reijo Lindroos
Juha-Pekka Inkinen / Yle

Pelon kokeminen on yksilöllistä. Joku ei ainakaan omasta mielestään pelkää mitään, toisella taas pelko hiipii pintaan pienestäkin risauksesta. Terroristien päätavoite on pelon lietsominen. Tunteet nousevat pintaan vasta kun ensi vaiheen hektinen uutisvälitys helpottaa. Yleisradion erikoistoimittaja Reijo Lindroos vertailee Pariisin iskun jälkeisiä tunnelmia kokemuksiinsa Yhdysvaltojen iskusta syyskuussa 2001.

> Lue juttu täältä

Mitä Pariisin iskut kertovat Isisin voimasta?

Tom Kankkonen
Tom KankkonenYle

Kun unelmat valtiosta alkavat luhistua, Isis alkaakin muistuttaa al-Qaidaa. Kohteiden valinta muuttuu ja Isisin muodostama uhka kasvaa Syyrian ja Irakin ulkopuolella. Se on huono uutinen muun muassa länsimaille ja Venäjälle. Ylen Syyrian ja Irakin tapahtumia seuraava ulkomaantoimittaja Tom Kankkonen pohtii ovatko Pariisin terrori-iskut osoitus ääri-islamilaisen Isis-liikkeen kasvavasta voimasta vai merkki liikkeen ongelmista?

> Lue juttu täältä

Kuka on Abdelhamid Abaaoud?

Abdelhamid Abaaoud
Abdelhamid Abaaoud. Kuva on peräisin Isisin propagandavideolta, eikä videon aitoutta ole voitu riippumattomasti vahvistaa.EPA

Pariisin perjantain iskujen suunnittelijana pidetään 27-vuotiasta Abdelhamid Abaaoudia, joka asui ja kasvoi Brysselin Molenbeekin lähiössä. Aiemmin Abaaoudia kuvailtiin huolettomaksi opiskelijaksi, joka kävi yhtä Brysselin arvostetuimmista lukioista. Kaikki muuttui dramaattisesti vuonna 2013, kun Abdelhamid yhtäkkiä matkusti Syyriaan. Miten hänestä tuli liki 130 ihmistä surmanneen operaation valmistelija?

> Lue juttu täältä

Kaikki mitä olet halunnut tietää Isisistä

Isisin lippu
Terroristijärjestö Isisin lippu Irakissa 25. kesäkuuta 2014.Mohammed Al-Mosuli / EPA

Isis, ketä siinä taistelee, miten se syntyi ja mitä alueita se hallitsee? Entä miten Isis saa tulonsa ja missä viime aikoina on taisteltu? Isisin valvonnassa on arviolta 40 000 neliökilometrin alue Irakissa ja Syyriassa ja sen hallintoalueella asuu arviolta kahdeksan miljoonaa ihmistä. Isis on ilmoittanut luovansa oikeamielisen islamilaisen valtion, jossa opin noudattamista arjessa valvoo moraalipoliisi. Ylen Lähi-idän kirjeenvaihtaja Marika Kataja-Lian on kerännyt tuhdin tietopaketin terroristijärjestön taustoista, ideologiasta ja historiasta.

> Lue juttu täältä