Pariisin iskun pääsuunnittelija poliisin tähtäimessä, terroriuhka kasvoi Ruotsissa – kooste päivän tapahtumista

Viime perjantaina Pariisissa tehtyjen iskujen kaikki 129 kuolonuhria on tunnistettu.

Ulkomaat
Liehuva Ranskan lippu. Taustalla sateenkaari.
Kay Nietfeld / EPA

Ranskan viranomaiset etsivät Pariisin viimeviikkoisten iskujen pääsuunnittelijana pidettyä miestä varhain keskiviikkona Saint-Denis'n lähiössä. Kaksi ihmistä kuoli yli seitsemän tuntia kestäneeksi piiritykseksi muuttuneessa tilanteessa. Seitsemän ihmistä pidätettiin, mutta on epäselvää, löydettiinkö etsitty Abdelhamid Abaaoud.

Tilannetta Saint-Denis’n lähiössä seuranneiden Ylen toimittajien Annastiina Heikkilän ja Antti Kurosen mukaan tunnelma alueella oli helpottunut piirityksen viimein päätyttyä.

Ranskan viranomaiset ilmoittivat, että viime perjantaina tehtyjen iskujen kaikki 129 uhria on saatu nyt tunnistettua. 195 iskuissa haavoittunutta on edelleen sairaalahoidossa.

Viranomaiset ovat tehneet Ranskassa viime perjantain jälkeen yli 400 etsintää ja pidättäneet 60 ihmistä. Ainakin 75 asetta on takavarikoitu.

Presidentti François Hollande varoitti ranskalaisia antamasta periksi pelolle. Samalla hän kehotti ihmisiä olemaan ylireagoimatta.

Ranskan parlamentille annettiin lakiesitys maahan terrori-iskujen vuoksi julistetun hätätilan jatkamisesta kolmella kuukaudella. Laki antaa poliisille oikeuden muun muassa määrätä turvallisuusriskiksi koettuja ihmisiä kotiarestiin.

Ruotsin turvallisuuspoliisin Säpon mukaan Ruotsiin kohdistuvan terrorismin uhka on kasvanut. Säpo on nostanut uhkatason neljään viisiportaisella asteikolla.

Tanskan poliisi ilmoitti nostaneensa valmiuttaan "korotetusta" "selvästi korotettuun". Se on Tanskan poliisin toiseksi korkein valmiusaste.

Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi, että päätös perua Hannoverissa tiistaina pelattavaksi aiottu jalkapallo-ottelu johtui konkreettisesta turvallisuusuhasta. Ylen Saksan-kirjeenvaihtajan Dan Ekholmin mukaan Saksan poliisi on nyt hyvin valppaana.