Nyt isketään Isisin öljyntuotantoon – Terrorijärjestön jäseniä paennut Syyriasta Irakiin

Yhdysvaltain johtama liittouma iskee nyt Isisin tärkeintä rahasampoa vastaan. Myös Venäjä on ottanut ilmaiskujensa kohteeksi Isisin öljykuljetukset Syyriassa.

Ulkomaat
Kaksi venäläistä SU-25-rynnäkkökonetta lähdössä pommituslennolle Latakian lentotukikohdasta Syyriasta.
Kaksi venäläistä SU-25-rynnäkkökonetta lähdössä pommituslennolle Latakian lentotukikohdasta Syyriasta.Venäjän puolustusministeriö / EPA

Ilmaiskujen kohteena on yhä enemmän terrorijärjestön öljyntuotanto, joka on Isisin keskeinen rahoitusmuoto. Yhdysvaltain puolustusministeriön mukaan iskuilla on vaurioitettu merkittävästi Isisin öljyntuotantoa.

Yhdysvaltain johtama liittouma on iskenyt ainakin 177 kohteeseen Isisin tärkeimmällä öljyntuotantoalueella viimeisen kuukauden aikana. Aiemmin tällä viikolla liittouman joukot iskivät 116 öljyrekkaa vastaan.

Kiihdytetty ilmakampanja on kohdistunut myös terrorijärjestön öljyntuotantolaitoksiin, öljypumppuihin ja varastotankkeihin. Aiemmin liittouma ei iskenyt tämäntyyppisiin kohteisiin välttääkseen siviiliuhreja.

Venäjän tuhovoima iskee öljyrekkoihin

Venäjä sanoo, että sen pommikoneet ja hävittäjät iskevät jatkossa kaikkiin öljykuljetuksiin, jotka liikkuvat Isisin hallitsemalla alueella Syyriassa.

– Päätöksen mukaan Venäjän sotakoneet ovat vapaat tuhoamaan öljyä kuljettavia ajoneuvoja, jotka kuuluvat terroristeille Isisin hallitsemalla alueella, kertoi Venäjän puolustusvoimien edustaja Andrej Kartapolov venäläisille uutistoimistoille.

Hänen mukaansa Venäjän ilmavoimat on tuhonnut viime päivien aikana jo 500 rekkaa, jotka kuljettivat öljyä Syyriasta Irakin puolella sijaitseviin jalostamoihin.

– Tämä on vaikuttanut merkittävästi Isisin taistelijoiden kykyyn viedä laittomasti öljyä ja saada siitä tuloja, Karpov sanoi. Salakuljetettu öljy ja siitä saatavat tulot ovat keskeinen elementti Isisin rahoituksessa.

Isisin jäseniä paennut Raqqasta?

Lontoossa päämajaansa pitävän Syrian Observatory for Human Rights-järjestön mukaan Venäjän, Ranskan ja muiden maiden viime päivien ilmaiskuissa Raqqan kaupunkiin on kuollut ainakin 33 Isisin taistelijaa. Raqqa on Isisin päämajakaupunki Syyriassa.

Aktivistien mukaan Isisin jäseniä ja kymmenittäin järjestön johtajistoon kuuluvien ihmisten perheitä on alkanut paeta Raqqasta. Ilmaiskujen takia he hakevat ilmeisesti turvaa Irakin puolelta Mosulista.

Siirtymistä Mosuliin vaikeuttaa se, että kurdijoukot valtasivat viime viikolla takaisin Raqqan ja Mosulin välillä sijaitsevan Sinjarin kaupungin. Valtauksen myötä Isisin tärkeä huoltoreitti katkesi.

BBC (siirryt toiseen palveluun):n turkkilaislähteen mukaan tavallisia siviilejä on kielletty pakenemasta kaupungista. Ilmeisesti järjestön tarkoituksena on käyttää heitä ihmiskilpinä.

Ranska hakee laajaa liittoumaa Isisiä vastaan

Ranskan presidentti François Hollande sanoo haluavansa laajan liittouman Isisiä vastaan. Hollanden mukaan terroristijärjestö uhkaa koko maailmaa ja tekee joukkomurhia Lähi-idässä.

Ranska on lähettänyt lentotukialus Charles de Gaullen kohti itäistä Välimerta. Lentotukialus tehostaa Ranskan ilmaiskuja Syyriassa. Venäläisten mukaan maat aikovat tehdä yhteisoperaatioita Syyriassa, kun ranskalainen lentotukialus pääsee määränpäähänsä.

Hollande aikoo tavata Venäjän presidentin Vladimir Putinin Moskovassa 26. marraskuuta. Tapaamisessa keskustellaan, miten maat voisivat lisätä yhteistyötään Syyriassa. Hollande tapaa pari päivää sitä ennen Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman.

Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin mukaan liittouman rakentaminen ei onnistu, jolleivät länsimaat luovu vaatimasta Syyrian presidentin Bashar al-Assadin eroa. Venäjä on al-Assadin liittolainen.

Lähteet: AFP, AP, Reuters