1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Johtava uskonoppinut: Viranomaisten puututtava, jos moskeijassa lietsotaan väkivaltaan

Suomessa vieraillut šeikki Abdullah bin Bayya sanoo, että terrorismia voi vastustaa vakuuttavan puheen voimalla.

Kotimaan uutiset
Sheikki Abdullah bin Bayya.
Sheikki Abdullah bin Bayya.Ari Vitikainen / Suomen lähetysseura

Yksi islamilaisen maailman johtavia uskonoppineita, šeikki Abdullah bin Bayya korostaa moskeijoiden roolia väkivaltaisen radikalismin torjumisessa. Imaamien tehtävänä on hänen mielestään julistaa rauhan sanomaa.

– Uskovia ei saa missään nimessä usuttaa terrorismiin. Se ei ole moskeijoiden eikä imaamien tehtävä. Jos he käyttävät asemaansa väärin, maan viranomaisten tulee puuttua tilanteeseen. Muslimiyhteisön tulee osallistua prosessiin, jossa nämä tahot palautetaan kaidalle tielle, bin Bayya sanoo.

Bin Bayya saapui Suomeen ulkoministeriön ja Kirkon ulkomaanavun kutsumana. Hän oli pääpuhujana Säätytalolla tänään päättyneessä konferenssissa, jossa pohdittiin rauhantyön mahdollisuuksia uudessa tilanteessa. Miten rakentaa rauhaa, kun edes vuoropuhelu ei mahdollista Isisin kaltaisten äärijärjestöjen kanssa?

Bin Bayya uskoo, että sanoilla voidaan taistella jopa Isisin kaltaisia voimia vastaan. Hyökkääjät eivät edusta todellista islamia.

– Terrorismia voi vastustaa vakuuttavalla puheella, vetoamalla lehdistön kautta yleiseen mielipiteeseen ja tekemällä rauhankasvatusta nuorison ja naisten keskuudessa. Uskonoppineiden hallussa on sana, he osaavat kertoa, että terrorismi on väärin, bin Bayya sanoo.

Mauritaniassa syntyneen, sunnalaisen bin Bayyan puheilla on paljon painoarvoa muslimiyhteisöissä, mutta hänen työtään arvostavat myös läntisten maiden johtajat, presidentti Barack Obamaa myöten.

Hän johtaa Muslimiyhteisöjen rauhanedistämisfoorumia, joka levittää rauhanomaista islamin tulkintaa muun muassa kouluttamalla imaameja.

Suomessa bin Bayya tapasi eilen muslimiyhteisöjen jäseniä ja imaameja. Hänen sanomansa heille oli, että rauhanomaista yhteiseloa tulee jatkaa. Bin Bayya kiitteli Suomea rakentavasta suhtautumisesta.

– Suomi ei ole ollut siirtomaavaltio, ja se on aina hyvällä asialla. Kiitos siitä. Suomen rooli voi olla positiivinen.

Bin Bayyan haastattelu Ylen A-studiossa tänään TV1:ssä klo 21.

Lue seuraavaksi