1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hostelli

Kuopion uuden hätämajoitusyksikön sijaintia pantattiin viimeiseen asti vahingontekojen pelossa

Maanantaina Kuopion Haapaniemellä aloittaa 76 turvapaikanhakijaa majoittava yksikkö. Se sijaitsee Hostel Hermannin tiloissa keskustan läheisyydessä.

Kuva: Veli-Pekka Hämäläinen / Yle

Kuopion Haapaniemellä Hostel Hermannin tiloissa aloittaa maanantaina uusi turvapaikanhakijoiden hätämajoitusyksikkö. Sinne mahtuu 76 turvapaikanhakijaa.

Suomen Punaisen Ristin Savo-Karjalan piirin toiminnanjohtaja Kaisu Haataja kertoo, että yksikköön tulee maanantaina parikymmentä irakilaista turvapaikanhakijaa Liperin Vaiviosta. Taustalla on Vaivion leirikeskuksen vuokrasopimuksen loppuminen.

Loput tulevat Tornion järjestelykeskuksen kautta, Haatajan mukaan joko maanantaita myöhemmin – tai aiemmin, mikäli hätämajoitukselle tulee akuutti tarve jo aikaisemmin.

– Jos pystymme vaikuttamaan siihen, mitkä ovat lähtömaat, niin toivomme irakilaisia, Haataja sanoo.

"Maailma on muuttunut"

Kuopion valtuusto-virastotalolla maanantaina järjestetyssä keskustelutilaisuudessa osa yleisöstä oli harmissaan siitä, että haapaniemeläisiltä ei ole kysytty mielipidettä asiaan.

Haatajan mukaan sopimus Hostel Hermannin yrittäjän kanssa on ollut tiedossa jo pitkään, mutta sen julkistamista on viivytelty viimeiseen asti turvallisuussyistä. Esimerkiksi Leväsen ja Vanhan Maamiehen yksiköistä kerrottiin julkisuuteen jo aikaisemmin.

– Maailma on muuttunut näiden kuukausien aikana. Halusimme taata omistajan tilojen turvallisuuden, Haataja sanoi.

Hänen mukaansa yksikköä vartioidaan tästä päivästä alkaen.

Seurasimme hetki hetkeltä valtuusto-virastotalolla järjestettyä keskustelutilaisuutta. Lue keskustelun parhaat palat täältä.