AFP: USA:n tiedustelu varoitti Pariisin iskujen suunnittelijasta toukokuussa

Yhdysvaltojen tiedustelupalvelu varoitti jo viime toukokuussa Pariisin kaltaisten iskujen mahdollisuudesta ja hyökkäysten pääsuunnittelijaksi epäillystä Abdelhamid Abaaoudista, kertoo uutistoimisto AFP.

Pariisin terrori-iskut
Poliiseja Saint-Denis'n lähiössä keskiviikkona.
Poliiseja Saint-Denis'n lähiössä keskiviikkona.Kenzo Tribouillard / AFP

Yhdysvaltojen tiedustelupalvelun yhteistyössä FBI:n kanssa tekemässä raportissa keskityttiin Belgian poliisin tammikuussa estämän terrori-iskun analysointiin. Poliisin tehoiskussa Belgian Verviersin kaupungissa ammuttiin kaksi terroristiepäiltyä, joiden epäiltiin suunnittelevan poliisien tappamista Belgiassa Charlie Hebdon iskun jälkeisinä viikkoina.

Raportissa belgialaisten paljastamaa jihadistisolua pidettiin ensimmäisenä osoituksena siitä, että Isisillä on valmiuksia suorittaa isompien ryhmien koordinoituja iskuja länsimaissa yksittäisten hyökkääjien sijaan. Selvityksen mukaan uhka oli akuutti Euroopassa, mutta mahdollisuutta ei voinut sulkea pois Yhdysvalloissakaan.

Abaaoud johti toimintaa Ateenasta

Analyyseissä mainitaan myös kansainvälisesti etsintäkuulutettu Abdelhamid Abaaoud, jota epäillään Pariisin iskujen suunnittelijaksi ja koordinoijaksi. Hänen kerrotaan olleen Belgian toimijoiden johtaja ja hallinnoineen operaatioita Ateenasta, ettei hänen osallistumisensa paljastuisi.

Washington Postin (siirryt toiseen palveluun) tiedustelulähteisiin perustuvien väitteiden mukaan Abaooud olisi kuollut eilisessä poliisioperaatiossa Saint-Denis'n lähiössä. Tietoa ei ole vielä vahvistettu ja tulitaistelussa kuolleiden henkilöllisyydet eivät ole selvinneet.

Operaatiossa pidätettiin kahdeksan henkilöä ja ainakin kaksi kuoli.

Lähteet: AFP