Obama: Puhe uskontotesteistä vain hyödyttää Isistä – merikiista ja terrorismi puhuttivat Apec-kokouksessa

Tyynenmeren ja Aasian maiden talousjärjestön Apecin huippukokous Filippiineillä Manilassa luisui välillä agendaltaan keskustelemaan Pariisin terrorismista, Syyrian pakolaisista ja Etelä-Kiinan meren kiistasta. Talouskokoukseen Filippiineille kokoontui Yhdysvaltain, Kiinan, Japanin, Australian sekä muiden Tyyntämerta reunustavien maiden johtajia.

Apec-kokouksen vieraille oli jaettu illallista varten paikalliset, ananaskuidusta valmistetut paidat. Kuva: Yuri Kochetkov/EPA

Vuotuinen Apec-kokous on merkittävä. Vastaavathan jäsenmaiden taloudet yhdessä lähes puolta maailman kaupasta.

Kiina ja Yhdysvallat kilpailevat kokouksessa nousevien Aasian talousmaiden suosiosta kauppasopimuksillaan: Yhdysvallat Tyynenmeren kumppanuus -vapaakauppasopimuksella (TPP) ja Kiina Silkkitie-strategiallaan ja uudella AIIB-kehityspankillaan.

Kiinan presidentti Xi Jinping korosti, että Aasian maiden pitää nousta globaalissa talouden tuotantoketjussa innovoijiksi.

Hän sanoi puheessaan, että Kiina tavoittelee kymmenien miljoonien ihmisten nostamista köyhyydestä ja ilmastotoimia Kiinan taivaan kirkastamiseksi.

Obama vaati ratkaisua Etelä-Kiinan merelle

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama taas nosti heti saavuttuaan Manilaan Kiinan ärsytykseksi esiin kiistan Etelä-Kiinan meren hallinnasta.

Kiina väittää omistavansa lähes koko Etelä-Kiinan meren. Se on rakentanut tekosaaria ja sotilaallisia rakenteita meren luodoille ja rajoittaa merenkulkua saarten lähistöllä.

Lentokoneesta otettu kuva Spratlysaarilta. Kiinan on väitetty rakentavan saarille sotilastukikohtia. Kuva: EPA

Kiinan valtapyrkimykset huolestuttavat muita meren reunavaltioita, jotka ovat hakeneet tukea Yhdysvalloilta.

Barack Obama lupasi Manilassa 250 miljoonaa dollaria Aasian liittolaistensa meriturvallisuuden tukemiseen ja kaksi uutta sotalaivaa Filippiineille.

– Olemme samaa mieltä, että tarvitaan rohkeita askelia jännitteiden vähentämiseksi, muun muassa tekosaarten rakentamisen ja meren militarisoinnin pysäyttämistä ja rauhanomaista ratkaisua, sanoi Obama tavattuaan Filippiinien presidentin Benigno Aquinon.

Filippiinien ja Japanin odotetaan myös sopivan yhteistyöstä, jossa Japani toimittaisi sotilasvarusteita ja lentokoneita Filippiineille. Molemmat maat kiistelevät Kiinan kanssa merialueista.

Filippiinit on vienyt merikiistan YK:n tuomioistuimeen.

Kiina on vaatinut kahdenvälisiä neuvotteluja meren hallinnasta muiden meren reunavaltioiden kanssa ja käytännössä pitää Yhdysvaltoja ulkopuolisena sekaantujana alueellisessa riidassa. Kiinan presidentti Xi vältti kommentoimasta kiistaa APEC-kokouksessa.

Terrorismi puhutti

Pariisin terrori-isku ja terrorismin vastaiset toimet puhuttivat myös kokousväkeä. Obama ehti myös arvostella maansa republikaaneja vaatimuksesta, että Yhdysvallat ottaisi vastaan vain kristittyjä pakolaisia.

– Kun jotkut sanovat, että meidän pitäisi ottaa käyttöön uskontotestit ja hyväksyä vain todistetusti kristittyjä pakolaisia, se on vastenmielistä ja vastoin Yhdysvaltain arvoja. En tiedä toista yhtä vahvaa värväämisvälinettä Isis-järjestölle kuin tällaiset puheet, sanoi Barack Obama.

Johtajat pukeutuivat ananakseen

Apec-maiden johtajat tapaavat vuosittain eri jäsenmaissa. Ryhmäkuvassa sonnustaudutaan paikallisiin asuihin.

Filippiineillä ryhmäkuvaa varten päämiehet ja -naiset puettiin perinteisiin filippiiniläisiin, ananaskuidusta ommeltuihin, kirjailtuihin barong-paitoihin.

Apec-kokousta vastustettiin mielenosoituksessa Manilassa. Kuva: Francis R. Malasig/EPA

Manilassa mielenosoittajat tukkivat jo ennestään ruuhkaisat kadut vastustaen muun muassa vapaakauppasopimuksia, niiden tuomaa paikallisten kauppojen kuihtumista globaalissa kilpailussa, matalia palkkoja ja ympäristöongelmia.

Viranomaiset Manilassa ovat poistaneet suurkaupungin katuja yleensä asuttavat lukuisat kerjäläiset ja katulapset maailman johtajien reiteiltä ja aidanneet näkymät slummeihin johtajien matkan varrella.