Maailman talousfoorumi: Naiset tienaavat nyt saman verran kuin miehet vuonna 2006

Jos nykyinen tahti jatkuu, naisten ja miesten palkkatasa-arvon saavuttamiseen menee vielä 118 vuotta, säätiön vuosittaisessa tasa-arvoraportissa kerrotaan. Suomi on raportin mukaan maailman kolmanneksi tasa-arvoisin maa.

Ulkomaat
Mielenosittaja protestoi työttömyyttä, matalaa palkkaa Taiwanissa.
David Chang / EPA

Maailman talousfoorumin tasa-arvoraportin mukaan (siirryt toiseen palveluun) naiset ansaitsevat vasta nyt sen verran kuin miehet kymmenen vuotta sitten.

Säätiön keräämien tietojen perusteella sukupuolten palkkatasa-arvon parantuminen on hidastunut huomattavasti sitten vuoden 2009. Nykyisellä vauhdilla palkkatasa-arvo saavutettaisiin 118 vuodessa eli vuonna 2133, raportissa kerrotaan.

Samaan aikaan naisten osuus työvoimasta on lisääntynyt. Raportin mukaan töissä käyviä naisia on maailmanlaajuisesti lähes 250 miljoonaa enemmän kuin kymmenen vuotta sitten.

Säätiön vuosittaisessa tasa-arvoraportissa tarkastellaan sukupuolten tasa-arvoa neljällä osa-alueella, jotka ovat terveys, koulutus, taloudelliset mahdollisuudet ja politiikka.

Pohjoismaat ovat perinteisesti pitäneet kärkipaikkoja raportin maavertailussa, niin myös nyt. Neljä kärkimaata olivat tänä vuonna Islanti, Norja, Suomi ja Ruotsi. Tanska putosi sijalle 14.

Listauksen kuudenneksi sijoittui Ruanda, joka menestyi vertailussa etenkin, koska naiset ovat maassa hyvin edustettuina politiikassa. Ruandalaisista kansanedustajista 64 prosenttia on naisia.

Tänä vuonna vertailussa oli mukana 145 valtiota.