Katuvalojen kanssa puljaaminen ärsyttää yön kulkijoita

Kunnat sammuttelevat katuvaloja yöksi säästöjen nimissä. Esimerkiksi Karkkilassa pelättiin, että ihmiset kompuroivat pimeässä itsensä sairaalakuntoon ja päätti napsauttaa katuvalot takaisin päälle.

Kotimaa
Katulamppu
Tuomas Hirvonen / Yle

Karkkilassa on puljattu toista vuotta katuvalojen sytyttämisen ja sammuttamisen kanssa. Vasemmistoliiton valtuustoryhmä kyllästyi pimeässsä kulkemiseen ja teki viime vuoden syyskuussa aloitteen valojen pitämisestä päällä myös öisin.

Valojen sytyttämistä perusteltiin muun muassa sillä, että pimeässä ihmiset kompuroisivat itsensä sairaalakuntoon ja se vasta kalliiksi tulee.

Teknisen johtajan Ahti Huhtaniskan mielestä näin olisi voitu tehdä, mutta lautakunta ja kaupunginhallitus olivat eri mieltä. Kaupunginvaltuusto päätti kuitenkin purkaa katuvalojen polttorajoituksen.

Nyt tekninen johtaja esittää säästösyistä valojen polttorajoitusta sydänyöksi ja niiden sammuttamista kesäksi. Mistään suurista säästöistä ei ole kyse, Karkkilassa se on 30 000 euroa vuodessa.

Öiseen katuvalojen sammutteluun haetaankin kunnissa ratkaisua nykytekniikan avulla. Jatkossa ajastetun valo-ohjauksen ja led-tekniikan odotetaan tuovan tuntuvia säästöjä öiseen valaistukseen.