Tatuoijan ammattiin ei ole oikotietä – parasta on päästä mestarin oppiin

Tatuoijan ammatti kiehtoo, mutta varsinaista ammatillista, oppilaitoksessa tapahtuvaa koulutusta tähän ammattiin ei ole. Moni tatuoija on saanut koulutuksensa kokeneelta tatuoijalta, oppipoika-mestari-menetelmällä.

Mikael "Hekuli" Jänisoja opettaa Joonaa tatuoijaksi. Kuva: Anna Wikman/Yle

Vaasalainen tatuointistudio Twilight Ink on perustettu parikymmentä vuotta sitten. Sen omistaja ja tatuoija Mikael "Hekuli" Jänisoja on pitkän linjan tatuoija. Hekuli on ottanut harjoitteluun nuoren miehen, Joonan, jonka haaveena on jo jonkin aikaa ollut tatuoijan ammatti. Hekuli vannoo oppipoika-koulutuksen nimeen.

– Mä sanoisin, että kyllä se on ainut oikea tie tähän. Teitä on monia, kun nykypäivänä on helppo tilata vehkeet vaikka Kiinasta. On kuitenkin isoja vaaroja, jos valitsee sen oikotien, pohtii Hekuli.

Hekulin oma tie tatuoijaksi on kulkenut toisenlaisia polkuja. Kiinnostus tatuointeihin alkoii jo 5-vuotiaana ja pikku hiljaa kun ikää tuli lisää, ala alkoi kiinnostaa aina vain enemmän. Hekuli on tehnyt tatuointeja yli 20 vuotta. Vuosien varrelle on mahtunut monenlaista.

Hekuli työnsä äärellä. Kuva: Anna Wikman/Yle

– Kantapään kautta tuli opittua ja sen takia oppipoika-koulutus on parempi tie tulla alalle. Mä olen tehnyt tatuointeja jo yli 20 vuotta, mutta silti olen itsekin vielä opintiellä, sanoo Hekuli.

Moni on nähnyt televisiosta sarjoja, joissatatuointitähdet tekevät toinen toistaan taidokkaampia kuvia iholle. Tämä maailma voi näyttää alasta kiinnostuneiden silmissä valtavan houkuttelevalta. Tatuointimaailman esiinmarssi televisiossa on varmasti yksi tekijä, joka on innostanut yhä useampaa alalle pyrkimään. Hekulillekin tulee paljon pyyntöjä, joissa toivotaan pääsyä hänelle harjoittelijaksi. Mutta kaikista ei tähän ole.

Osalla tärkein työkalu on selfietikku eikä tatuointikone!

Hekuli, tatuoija

– Tv:ssä pyörii sarjat, joissa tatuoidaan rokkitähtiä ja otetaan kaljaa viikonloppuisin, mutta eihän tämä semmoista ole. Välillä tuntuu, että osalla tärkein työkalu on selfietikku eikä tatuointikone! Sitä omaa imagoa halutaan pönkittää ja se varsinainen tatuoiminen jää toisarvoiseksi asiaksi, puuskahtaa Hekuli.

Sitkeys palkittiin

Tatuoijan tärkeimpiin työvälineisiin kuuluu lyijykynä. Sen on sisäistänyt harjoitteluun tullut Joonakin, joka piirtää niin paljon, että yksi kynänteroitinkin meni jo hajalle. Joonan aihevalikoima on laaja, mutta aika usein nuori mies piirtää luontoon liittyviä aiheita tai pääkalloja. Hekuli kehuu, että piirtäjänä Joona on huippuluokkaa ja edellytykset tatuoijaksi ovat kunnossa.

Joona piirtää. Kuva: Anna Wikman/Yle

– Kun laitoin tämän liikkeen pystyyn vuonna 2009, niin ei mennyt kauan kun Joona heilu tossa ovella jo piirustustensa kanssa. Oli silloin vielä koulussa ja halusi tatuoijaksi. Katottiin niitä piirustuksia ja sanottiin, että jatka vaan piirtämistä, muistelee Hekuli.

Joona oli kuitenkin sitkeä ja kävi aina vain uudestaan studiolla piirustuksiaan esittelemässä, kunnes Hekuli ja toinen tatuoija Teemu ottivat piirustukset käsittelyyn ja alkoivat antaa ohjeita ja neuvoja innokkaalle piirtäjälle. Kehitystä tapahtui nopeasti ja sen myötä Joona pääsi studiolle oppiin.

Ensimmäinen tatuointi jännittää

Joona kertoo piirtäneensä aina.

–  Olen aina tykännyt piirtää ja jo ala-asteella rupesin piirtämään kavereiden käsiin. Ajattelin, että olisi kiva saada semmonen ammatti, ettei aamulla ottaisi päähän kun täytyy lähteä töihin, kertoo Joona.

Tatuoinnin teko on tarkkaa. Kuva: Anna Wikman/Yle

Hän on ilmeisen tyytyväinen valintaansa, eikä ole katunut päätöstään lähteä Hekulin oppiin. Loppukesästä harjoitteluun tullut Joona ei ole vielä saanut tehdä tatuointeja, vaan päivät täyttyvät piirtämisestä, siivoamisesta ja välineiden puhdistamisesta. Jonkin verran Joona on kuitenkin saanut koittaa tatuointikonetta tekonahkaan, joten ensimmäisiä testejä oikeilla välineillä on jo tehty. Vaikka oman ensimmäisen tatuoinnin teko on vielä jossakin tulevaisuudessa, menevät ajatukset välillä jo siihen.

– Se jännittää nyt valmiiks jo aika paljon... Pitää toivoa, että vähän hellittäsi jännitys siihen tilanteeseen, kertoo Joona.

Hieman jännitystä helpottanee se, että Joona saa tehdä ensimmäisen tatuointinsa omalle veljelleen.