1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Jääkarhujen määrä voi vähentyä nopeasti kolmanneksella – jäinen elinpiiri kutistuu

Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton mukaan ilmaston lämpeneminen lisää myös muita uhkia: erityisesti öljynetsintä arktisella alueella on vaaraksi jääkarhuille.

Kuva: EPA / Greenpeace

Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto IUCN ennustaa jääkarhujen määrän vähentyvän yli 30 prosenttia vuoteen 2050 mennessä.

Tällä hetkellä jääkarhuja on arviolta 22 000–31 000, mutta arktisen alueen merijään nopea sulaminen muodostaa niille vakavan uhan. Pääosin hylkeitä syövät jääkarhut metsästävät jäällä, ja kylmyys on tärkeää myös niiden lisääntymisen onnistumiseksi.

IUCN:n uusi arvio on kattavin tähän mennessä tehty katsaus jääkarhujen elinolosuhteisiin. Se perustuu päivitettyihin laskentoihin ja uusiin ennusteisiin arktisen jään sulamisvauhdista.

IUCN:n mukaan jäättömän ajan venyminen yli viiteen kuukauteen pakottaa jääkarhut paastoamaan pidempään, "mikä todennäköisesti johtaa kasvaviin lisääntymisvaikeuksiin ja nälkiintymiseen joillakin alueilla".

Ilmaston lämpeneminen aiheuttaa epäsuorasti myös muiden uhkien lisääntymistä, IUCN varoittaa. Erityisesti öljynetsintään liittyy useita vaaroja öljyvuodoista ihmiskontaktien lisääntymiseen.

Jääkarhukannat ovat myös elpyneet joillakin alueilla viime vuosina, koska niiden suojelu on parantunut. Arviot kantojen koista menneinä vuosikymmeninä ovat kuitenkin epävarmoja.