1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhakijat

Hotelli Tallukka muuttuu vastaanottokeskukseksi – kunta kokee tulleensa huijatuksi

Asikkalan suunnitelmat satsata matkailuun kokivat täyskäännöksen, kun paikallinen hotelli päätettiin muuttaa vastaanottokeskukseksi. Reilu kuukausi sitten kunta päätti lähteä mukaan hotellin mittavaan seikkailupuistohankkeeseen.

turvapaikanhakijat
Hotelli Tallukka
Juha-Petri Koponen / Yle

Asikkalan Vääksyssä sijaitsevaan hotelli Tallukkaan avataan turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus. Keskuksen on tarkoitus avautua lähiviikkoina.

Vastaanottokeskuksen toimintaa pyörittää Kotouma Oy. Yrityksellä on ennestään jo toinenvastaanottokeskus Pyhtäällä. Sekin on perustettu hotellikiinteistöön.

Hotelliyrittäjä on ollut kunnalta pyytämässä rahaa ja osallisuutta seikkailupuistoon reilu kuukausi sitten. 

Tuomo Riihilahti

Tieto hotellin muuttamisesta vastaanottokeskukseksi tuli melkoisena yllätyksenä kunnanjohtaja Juri Niemiselle.

– Kunnan strategiassa on linjattu, että Asikkala panostaa voimakkaasti matkailuun. Päätös muuttaa hotelli vastaanottokeskukseksi ei vastaa sitä, mitä kunta ajatteli ja miltä pohjalta aikaisempia päätöksiä tehtiin.

Vastaanottokeskustoiminnan aloittavaa Kotoumaa johtaa Lari Christensen, jonka isä, rauhanneuvottelija Juha Christensen oli merkittävässä roolissa Vapaa Aceh -liikkeen ja Indonesian hallituksen rauhanneuvotteluissa vuosikymmen sitten.

Tallukalla oli keskeinen rooli kunnan matkailusuunnitelmissa

Asikkalan kunta päätti reilu kuukausi sitten lähteä mukaan hotelli Tallukan seikkailupuistohankkeeseen 200 000–275 000 euron sijoituksella.

– Hotelliyrittäjä on ollut kunnalta pyytämässä rahaa ja osallisuutta seikkailupuistoon reilu kuukausi sitten. Kunta lähti siihen hankkeeseen mukaan, kunnanvaltuuston puheenjohtaja Tuomo Riihilahti ihmettelee.

Riihilahti on pettynyt, koska kunnan piti satsata voimakkaasti matkailuun ja hotelli Tallukalla oli näissä suunnitelmissa keskeinen rooli.

Tämä ei tunnu kunnan, eikä päätöksenteon kannalta reilulta.

Tuomo Riihilahti

– Tämä ei tunnu kunnan, eikä päätöksenteon kannalta reilulta, tai tasapuoliselta toiminnalta, Riihilahti summaa.

Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Riihilahti toivoo, että Hotelli Tallukan johtaja Kalevi Gran olisi käynyt kunnan kanssa edes jotain keskustelua ennen päätöstä muuttaa Tallukka vastaanottokeskukseksi.

Riihilahden mukaan mahdollinen 500 turvapaikanhakijaa on 10 prosenttia Asikkalan taajaman väestöstä. Turvapaikanhakijoiden tulo aiheuttaa suuria haasteita muun muassa koulunkäynnin suunnittelussa uusille lapsille.

Hotelli Tallukan omistaja Kalevi Gran kieltäytyy kommentoimasta asiaa. Hän toteaa, että ei ole tilivelvollinen asikkalalaisille kiinteistönsä käyttötavasta.

Ensimmäisenä asiasta uutisoi Etelä-Suomen Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi