1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhakijat

Turvapaikanhakijat innostuvat uusista lajeista – "Hyvät urheilumahdollisuudet ovat elinehto"

Turvapaikanhakijoiden ykkösurheiluharrastus on usein jalkapallo. Sitä pelattiin Mainiemen hätämajoituskeskuksessakin ahkerasti ensimmäiset viikot. Nyt turvapaikanhakijat pelaavat jo sujuvasti muun muassa lentopalloa.

turvapaikanhakijat
Turvapaikanhakijat pelaavat lentopalloa
Timo Leponiemi / Yle

Mainiemen hätämajoitusyksikkö avattiin Hämeenlinnan Lammille syyskuun alussa. Aiemmin muun muassa päihdekuntoutusyksikkönä toiminut Mainiemi on siitä erinomainen paikka turvapaikanhakijoille, että siellä on hyvät mahdollisuudet harrastaa liikuntaa ja urheilua. Mainiemestä löytyy esimerkiksi oma liikuntasali.

Hätämajoituskeskuksen arkeen kuuluu tietenkin omat velvoitteensa, kuten työ tai suomen kielen opiskelu, mutta sen jälkeen odottavan aika on pitkä. Turvapaikkapäätös ei synny hetkessä. Siksi liikunnalla ja urheilulla on tärkeä merkitys.

Mainiemessä liikunnanohjaajana toimiva Riikka Korhonen sanoo, että hyvät urheilumahdollisuudet ovat elinehto.

– Ollaan todella täällä metsän keskellä, ja välillä tuntuu, että meidän turvapaikanhakijat ovat todellakin kaukana ulkomaailmasta. Tämä (urheilu) on heille jokapäiväinen henkireikä. Uskon, että monenlaisia muita ongelmia voidaan estää sillä, että he pystyvät liikkumaan päivittäin ja purkamaan tunteita tänne salin lattialle.

Pallo hallussa

Aluksi Mainiemessä pelattiin ahkerasti jalkapalloa, aamusta iltaan. Nyt Riikka Korhonen on saanut ujutettua mukaan myös uusia lajeja.

Nyt taso on jo ihan toista kuin kolme viikkoa sitten.

Riikka Korhonen

– Tällä hetkellä ehkä lentopallo on ykkösjuttu. En usko, että monikaan heistä oli aiemmin lentopalloa pelannut. Huomaa, että tietyt tyypit, joilla on pallo hallussa, nappaavat pelin kuin pelin. Nyt taso on jo ihan toista kuin kolme viikkoa sitten.

– Vaikka jalkapallo on heille ykköslaji, ainakin irakilaisille, he ovat huomanneet, että lentopallossa tunteet eivät kuumene niin kovin. Myös liikuntavammat vähenevät. Harva se päivä paikattiin jonkun varvasta tai sumutettiin kylmää nilkkaan, kun pelattiin jalkapalloa, nauraa Korhonen.

Talvea odotetaan jo

Muitakin lajeja Mainiemessä on harjoiteltu, kuten salibandya. Se on kuitenkin turvapaikanhakijoille melko vieras laji.

Turvapaikanhakijat pelaavat lentopalloa
Timo Leponiemi / Yle

– Meillä on myös kuntosali, jota ahkerasti käytetään, sekä biljardi- ja pingispöydät. Nyt yhteistyökuvioita on suunnitteilla paikallisten seurojen kanssa ensi vuoden puolelle, että saadaan suomalaisempia lajeja mukaan.

Jo nyt Mainiemessä vierailee torstaisin tanssiopettaja Tampereelta.

– Ilomielin kaikenlaista otetaan mukaan, mitä nyt keksitään ja mistä meidän asukkaat kiinnostuvat, Korhonen vinkkaa.

Riikka Korhonen lupaa, että Mainiemessä tullaan talven mittaan kokeilemaan myös talvilajeja. Nyt kaivataan vain lunta.

– Siitä on jo kovasti puhuttu. Uskon, että täällä lunta odottavat muutkin kuin minä. Toivotaan, että päästään laduille!

Lue seuraavaksi