Kasvu pysähtyi: Virkeiden eläkeläisten töihinpaluu rauhoittunut

Kun suuret ikäluokat pääsivät eläkkeelle, työtätekevien yli 63-vuotiaiden määrä lähes tuplaantui nopeasti. Nyt Eläketurvakeskus kertoo, että työnteko vanhuuseläkkeellä on taittunut laskuun. Vaikuttaa, että tässä talousjamassa sekä pomot että eläkeläiset suovat avoimia paikkoja nuoremmille kortistossa.

talous
Mies ja nainen kävelyllä.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Eläkkeellä työskentelyn kasvu on taittunut, kertoo Eläketurvakeskus. Sen mukaan vallitseva taloustilanne näyttäisi jarruttavan eläkeläisten intoa palata töihin.

Vanhuuseläkkeen ohella töitä tekeviä alkoi olla rajusti enenevissä määrin vuodesta 2007, kun suuret ikäluokat saavuttivat eläkeikiä. Siitä lähtien työssä käyvien eläkeikäisten määrä on kasvanut alle 40 000:sta 68 000:een. Eläketurvakeskuksen viimeisimmät luvut ovat vuodelta 2013.

Työintoisia eläkeikäisiä on kahta laatua. Edelleen kasvava joukko päättää lykätä eläkekahvejaan ja jatkaa työarkea yli 63-vuotiaaksi. Siis työssä ilman eläkettä jatkavia on riittänyt joka vuosi enemmän – noin 30 000 vuoden 2013 lopussa.

Sen sijaan töistä jo jättäytyneet, vanhuuseläkkeen ohella työskentelijät eivät enää ole suureneva ryhmä. Vuoden 2007 joulukuussa heitä oli noin 20 000, ja määrä kohosi harppauksin vuosi vuodelta saavuttaen noin 30 000 vuonna 2011. Sen jälkeen trendi on pysähtynyt. Virkeiden vanhuuseläkeläisten työssäkäynti näyttää vakiintuvan 30 000–35 000 eläkkeensaajaan.

Eläkeikäisten valinnat eivät näyttäisi perustuvan oman pankkitilin tilanteeseen.

– Tilastojen perusteella voidaan päätellä, että valtaosaltaan vanhuuseläkkeellä olevat eivät tee töitä siksi, että olisivat siihen pienen eläkkeen vuoksi pakotettuja. Heidän eläkkeensä ovat selvästi muita eläkkeensaajia korkeampia, Eläketurvakeskus kertoo tutkimuksessaan.

Yksi mahdollinen selitys trendin taittumiselle voi kuitenkin olla nykyisessä taloustilanteessa, jossa työnantajat ja eläkkeelle jääneet entiset työntekijät soisivat palkkatyötä parhaassa työiässä oleville.