1. yle.fi
  2. Uutiset

Yle Pohjois-Irakissa: Isis lähti Sinjarista, jäljelle jäi tuhottuja koteja ja kostonhalu

Sinjarin vallanneet kurditaistelijat uskovat, että ääri-islamilainen Isis-järjestö on nyt perääntymässä. Sinjarin menetys on uusi muistutus siitä, että pelätty järjestö ei ole voittamaton.

Ulkomaat
Kasim Shingali vartioi myös  naapureiden tavaroita
Sinjariin palannut Kasim Shingali vartioi myös naapureiden tavaroita.Tom Kankkonen / Yle

SinjarKamil Shingali on yksi harvoista Sinjarin kaupunkiin palanneista siviileistä. Kurdijoukot valloittivat kaupungin ääri-islamilaiselta Isis-liikkeeltä viime viikolla. Mutta kaupunki on raunioina.

69-vuotias Shingali muistaa tarkkaan, mitä tapahtui viime vuoden elokuussa, tarkemmin sanottuna 3. elokuuta kello 8 aamulla. Silloin hän joutui pakenemaan kaupungista viimeisten kaupunkia puolustaneiden peshmergasotilaiden kanssa.

Ilmaiskut ja Isis tuhosivat kaupungin

Taakse jäi juuri valmistumassa ollut talo. Se ei ollut hänelle itselleen, vaan hänen pojalleen. Nyt talo on huonossa kunnossa. Isis-taistelijat olivat majoittuneet taloon ja yrittivät polttaa sen, kun he pakenivat.

Sinjarin raunioita
Isisin taistelijoiden peräännyttyä Sinjarissa on paljon raunioita.Tom Kankkonen / Yle

Talon alakerran seinät ovat mustia noesta. Kaikki ikkunat ovat hajallaan. Lattialla lojuu myttynä repeytynyt verho. Kamil Shingali potkaisee likaista myttyä ja muistelee, että hän maksoi raskaasta verhosta 150 dollaria.

Kaikkialla on likaa ja rojua. Talosta löytyi sekä ruokaa että räjähteitä. Mutta talo on pystynyt pystyssä.

Viereiseen rakennukseen on osunut ilmaisku, siellä Isis-taistelijoilla oli kranaatinheittimiä, joilla he tulittivat kaupunkia piirittäviä kurdijoukkoja. Nyt Isis on lähtenyt.

Edessä on rankka paluu

– Minä haluan palata tänne, mutta siitä tulee hyvin hyvin vaikeaa, Kamil Shingali miettii.

Hän ilmoittaa sukunimekseen taistelijannimensä, joka on Sinjar paikallisella kurdimurteella. Shingali on taistellut peshmergajoukoissa, ennen kuin hän teki rahaa yrittäjänä. Pojalle tarkoitettu talo on hulppea, siinä on 370 neliötä. Jotkut huoneet ovat tavallisen kaksion kokoisia.

Muu perhe on nyt Turkin vastaisen rajan tuntumassa sijaitsevassa Zakhon kaupungissa. Shingali vartioi taloa rynnäkkökivääri olalla, koska Sinjarissa liikkuu myös ryöstelijöitä.

Kaduilla räjähtämättömiä kranaatteja

Sinjar ei tunne turvalliselta paikalta. Aivan talonsa edustalla Kamil Shingali näyttää meille räjähtämättömän kranaatin. Kranaatti törröttää katuun iskeytyneenä. Sitä ei ole merkitty millään tavalla.

Räjähtämätön kranaatti
Räjähtämätön kranaatti Shingalin talon edustalla.Tom Kankkonen / Yle

Pahoin tuhoutuneella kadulla tapaamme irakilaisia kurditaistelijoita, peshmergoja. He tutkivat yhden talon pihalla olevia ruskeita putkia.

– Katjusha-raketinheittimen raketteja, yksi miehistä sanoo.

Isisin tärkeä huoltoreitti katkesi

Sinjarin menetys on takaisku Isis-liikkeelle. Lähellä kulkee tie 47, joka on pääreitti Isisin syyrialaisesta pääkaupungista Raqqasta Irakin toiseksi suurimpaan kaupunkiin Mosuliin, joka on suurin Isisin käsissä oleva kaupunki. Huoltoreitin katkeaminen aiheuttaa ongelmia.

kartta
Yle Uutisgrafiikka

Viime elokuussa suurin osa Sinjarin asukkaista pakeni läheiselle vuorelle ja siitä edelleen Syyriaan ja Irakiin.

Monet asukkaat kuuluvat uskonnolliseen jesidivähemmistöön, joka on Isisin erityisen vihan kohteena.

Tapaamme ryhmän sotilaita heidän panssariajoneuvojensa vieressä. Yksi upseereista Bakir Garnoos piirtää karttaa siitä, miten kurditaistelijat kiersivät Isisin selustaan.

– Isis on parissa paikassa vain muutaman kilometrin päässä, mutta eivät he olleet niin vahvoja, Garnoos

”Isis on vaikeuksissa”

Muut sotilaat ovat samaa mieltä, Isis on vaikeuksissa ainakin täällä ja joutuu nyt perääntymään. Sinjariin hyökkäsi noin 7 500 kurditaistelijaa.

Osa tulee Irakin perinteisistä kurdiryhmistä.

Mutta joukossa näkyy myös Turkissa kurdien itsemääräämisoikeutta vaativan Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n sissejä ja Syyriasta tulleita kurdeja. Kaupunkiin tulleiden taistelijoiden joukossa on myös sotilaskoulutusta saaneita jesidejä.

Näin kuinka kadun toisella puolella asuvat naapurini ripustivat taloonsa Isisin lipun. He kääntyivät meitä vastaan.

Karim Shingali

Kurdiarmeijan sisällä on jännitteitä eri ryhmien kesken. Eivätkä kurdit voi jatkaa matkaansa kovin pitkälle etelään. Jo nyt Bagdadin keskushallitus on huolissaan siitä, että kurdit yrittävät laajentaa omia alueitaan arabiväestön kustannuksella.

”Arabit tukivat Isistä”

Sinjarissa asui sekä arabeja että kurdeja, monet heistä jesidejä. Viime vuoden elokuisen aamun järkyttäviin hetkiin kuuluu myös se, miten monet arabit suhtautuivat kaupunkiin tunkeutuneisiin Isis-taistelijoihin.

– Näin kuinka kadun toisella puolella asuvat naapurini ripustivat taloonsa Isisin lipun. He kääntyivät meitä vastaan, Karim Shingali sanoo

Koteja ryöstellään

Sinjarin kaduilla näkyy kotien edessä käsinmaalattuja kylttejä, joissa lukee ”jesidikoti”. Se on viesti, että koti on jätettävä rauhaan. Yhden jesidikodin vieressä sijaitsevaa taloa tyhjennetään vauhdilla. Siinä ei lue mitään.

– Me otamme vain mitä meille kuuluu, sanoo yksi kotia tyhjentävistä miehistä.

Isisin lipun kuva seinässä
Isisin lipun kuva löytyy vielä Sinjarissa seinästä.Tom Kankkonen / Yle

Läheiseen jesidikylään on matkaamassa sohvia ja ilmastointilaite. Karim Shingalilla on selvä mielipide mitä tapahtuu, jos hänen naapurinsa yrittävät tulla takaisin.

– Minä vannon, että kostamme. He saavat kokea saman kun mekin, Shingali sanoo.

Hänen suvustaan kuoli 27 ihmistä, osa tapettiin, osa kuoli pakomatkalla. Osa jesidinaisista päätyi Isisin orjiksi, monet ovat vielä kateissa.

Kun me lähdemme Sinjarista, kuuluu kumeita räjähdyksiä ja kaupungissa näkyy savua. Isisin asettamia räjähteitä raivataan jossakin. Kestää pitkään ennen kuin elämä palaa normaaliksi täällä.

Lue seuraavaksi