Uimataidottomien aikuisten uimakouluun on tunkua

Suomessa noin kolmannes aikuisista ei osaa uida. Uimataidottomuuden taustalla saattaa usein olla jokin trauma tai häpeä. Aikuisten alkeisuimakurssien suosio on huipussaan.

Kotimaa
Mäkelänrinteen uimahallissa järjestetään alkeisuimakouluja uimataidottomille aikuisille.
Yle

– On tunkua. Jokainen kurssi on ihan täyteen varattu. Kevään kursseistakin tulee jo sähköpostissa kyselyä, että koska voi alkaa ilmottautumaan, kertoo Mäkelänrinteen uimahallin uimakouluvastaava Jannika Kuhlefelt kysyttäessä aikuisten alkeisuimakoulun suosiota.

Olen täysin uimataidon. En pysy pinnalla, enkä osaa edes kellua.

Inberg

Aikuisten alkeisuimakoulu on tarkoitettu aikuisille, jotka eivät vielä osaa uida. Harvalla kurssille tulijalla on lainkaan uimataitoa.

– Olen täysin uimataidon. En pysy pinnalla enkä osaa edes kellua, kertoo alkeisuimakoulun kurssilainen 29-vuotias Niina Inberg.

– Ala-asteella tietysti kävin koulun kanssa uimassa, mutta silloin en uimataitoa oppinut. Sitten sitä on vaan lykännyt ja lykännyt ja nyt ajattelin että vihdoin ja viimein olisi aika oppia uimataito, Inberg jatkaa.

Mäkelänrinteen uimahallin uimakouluvastaava Jannika Kuhlefelt pitää alkeiskursseja uimataidottomille aikuisille.
Mäkelänrinteen uimahallin uimakouluvastaava Jannika Kuhlefelt pitää alkeisuimakoulua uimataidottomille aikuisille.Yle

Uimataidottomuuden taustalla usein trauma tai pelottelu

Uimataidottomuuteen aikuisiällä voi olla useita syitä. Monilla on yleensä taustalla jokin trauma. Vedessä on sattunut jotain, minkä takia uiminen pelottaa.

Joillakin uimataidottomuus on vanhemmilta perittyä.

Kuhlefelt

– Joillakin uimataidottomuus on vanhemmilta perittyä. On peloteltu, että ei saa laittaa naamaa veteen tai ei saa hypätä pää edellä. Tällainen pelottelu jättää tunteen, että uiminen on pelottavaa, listaa uimakouluvastaava Kuhlefelt.

– Lapset on helpompi huijata veteen leikin kautta opetellessa uimataitoa. Aikuisilla se on pitkäjänteistä työtä, jossa vaaditaan luottamusta opettajaan ja veteen, kertoo Kuhlefelt.

Vaikeinta on kasvojen laittaminen veden alle

Haastavinta aikuisten alkeisuimakoulussa on yleensä kasvojen veteen laittaminen.

– Naaman veden alle saaminen voi olla kurssilla todella pitkä projekti. Sitten kun se naama saadaan sinne veteen on uinnin alkeistaitojen opetteleminen paljon helpompaa, kertoo Kuhlefelt alkeisuimakoulun haasteista.

Ensimmäistä kertaa uimaan opetteleva 41-vuotias Ester Minyori jännittää vedessä olemista vielä viidennellä uimakoulu kerralla. Halu oppia uimaan on kuitenkin kova.

Tärkein syy miksi tulin kurssille on taito pelastua, jos joskus tulee hätätilanne.

Minyori

– Harmittaa todella paljon kun matkustelee että joutuu vain makoilemaan rannalla, koska ei uskalla mennä veteen. Tärkein syy miksi tulin kurssille on taito pelastua, jos joskus tulee hätätilanne, toteaa Minyori.

Uimataito on kansalaistaito

Uimataidottoman aikuisen ei tarvitse hävetä taidon puutetta, vaan parasta olisi tarttua rohkeasti tuumasta toimeen.

– Suomessa ollaan melkein kokoajan jonkun vesistön lähellä ja hukkumisia tulee joka kesä. Jokainen varmasti ymmärtää että uimataito on kansalaistaito, tai ainakin pitäisi olla, kiteyttää Jannika Kuhlefelt.

Jos uimataidottomuus pelottaa tai mietityttää, rohkaisee Kuhlefelt että aikuisten alkeisuimakoulussa on aina opittu uimaan.