1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Palkittu nuori aivotutkija näkee suomalaisten juopottelun varjopuolen työssään: "Ei hirveästi löydy sympatiaa"

Duodecimin nuoren tutkijan palkinnon saanut Ville Leinonen tietää, millä tavalla suomalaisten korkea aivovammakuolleisuus saataisiin laskuun. Ehdotus ei varmasti miellytä kaikkia piirejä.

Kotimaan uutiset
Ville Leinonen
Ville LeinonenSakari Partanen / Yle

Suomessa kuollaan vakaviin aivovammoihin useammin kuin muissa Pohjoismaissa. Jos tilasto halutaan muuttaa, tänään palkitulla nuorella aivotutkijalla Ville Leinosella on siihen ratkaisu: korkki kiinni.

– Mikä tahansa keino, jolla pystyttäisiin vähentämään alkoholin kertakulutusta, vähentäisi aivovammoja, hän sanoo.

Leinonen työskentelee Kuopion yliopistollisessa sairaalassa neurokirurgina. Tyypillinen asiakas on juonut liikaa, kaatunut ja satuttanut päänsä. Leinosen tehtävä on hoitaa kallonsisäistä vammaa leikkaamalla, jos se suinkin on mahdollista. Työ näkyy miehen suhtautumisessa alkoholiin.

– Humalahakuiselle juomiselle ei hirveästi löydy sympatiaa. Halvinta hoitoa olisi ehkäistä ennalta ja se olisi aika helppoa.

Millä keinoilla Leinonen itse hillitsisi suomalaisten humalajuomista? Hän ei ainakaan päästäisi viinejä ja vahvoja oluita ruokakauppoihin. Sen sijaan hän kannattaisi mieluummin jopa toiseen suuntaan menemistä: Ruotsissa ruokakaupoissa myydään vain kakkosolutta.

– Ei kai meillä muuta konstia ole, jos ei opita käyttämään järkevästi, hän pohtii.

Tutkimuksen kohteena salaperäinen NPH

Leinosen päätutkimusaihe on harvinainen aivorappeumasairaus NPH. Se on oireyhtymä, jonka oireisiin kuuluvat älyllisten toimintojen etenevä heikkeneminen sekä kävelyn ja virtsanpidätyskyvyn vaikeus.

Mikä tahansa keino, jolla pystyttäisiin vähentämään alkoholin kertakulutusta, vähentäisi aivovammoja.

Ville Leinonen

KYSissä hoidetaan vuosittain noin 50 NPH-oireyhtymää sairastavaa. Hoitona on aivokammiosta vatsaonteloon vietävä letku, Leinosen sanojen mukaan "salaojaputki", joka alentaa ylimääräistä painetta kallon sisältä.

Leinonen on luonnollisesti tyytyväinen tutkimuksestaan saamasta tunnustuksesta. Hänen mukaansa NPH:n tutkiminen voi tuoda uutta tietoa myös muiden aivorappeumasairauksien syistä.

– Onhan se suuri kunnia ja velvoittaa jatkamaan valitulla tiellä.

Lue seuraavaksi