1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Revontuliretkiä, räntäturismia vai konkurssi – ilmastonmuutos tulee, saadaanko turistit haluamaan muuta kuin lunta?

Ilmastonmuutos voi pakottaa monet suomalaiset matkailuyrittäjät miettimään bisnestään uudessa valossa: Mitä tehdä, jos tuote perustuu lumeen, mutta lunta ei tulekaan entiseen malliin?

Kuva: Riikka Rautiainen / Yle

Revontulet, yötön yö, patikointi, melonta. Esimerkiksi näihin liittyviä ohjelmapalveluja suomalaisten pitää oppia tarjoamaan, kun ilmaston muuttuminen syö talvea ja lunta. Näin kaavailevat ilmastonmuutokseen ja matkailuun perehtyneet tutkijat.

– Revontulimatkailu ei ole lumesta tai ilmasta riippuvainen. Ennen vanhaan keskiyön aurinko oli iso juttu. Sehän säilyy, sanoo Luonnonvarakeskuksen vanhempi tutkija Seija Tuulensuu.

Oulun yliopiston kulttuuriantropologian professori Hannu I. Heikkinen sanoo, että isot toimijat ottavat tietoisesti riskejä, kun ne järjestävät esimerkiksi isoja talviurheilutapahtumia alku- tai loppukaudesta. Se voi kannattaa, koska sillä saadaan pidennettyä kautta.

Pienet taas joutuvat miettimään, mitä voidaan tarjota turisteille, jos turistit ovat tulleet talvilomalle eikä lunta olekaan. Melonta- tai patikkaretki voi olla hiihtosafarin varanneelle pettymys.

– Matkailijat eivät tule Suomeen, jos he haluavat nimenomaan talviaktiviteetteja.

Muutos on ehtinyt jo näkyä – ja haitata

Ilmastonmuutoksen on toivottu tuovan matkailuvaltin Pohjois-Suomelle, jos etelässä lumet sulavat. Heikkisen mukaan asia ei kuitenkaan välttämättä mene niin, jos ihmiset vieraantuvat esimerkiksi talvilajien harrastamisesta.

Lämpimät talvet ovat jo tuottaneet matkailulle ongelmia, tutkijat muistuttavat.

Esimerkiksi Levillä peruttiin maailmancupin osakilpailu marraskuun alussa. Pienet matkanjärjestäjät joutuvat silloin tällöin siirtämään esimerkiksi safariretkiä suunniteltua pohjoisemmaksi.

Toisaalta talvet ovat aina erilaisia, eivätkä yksittäistapaukset kerro vielä ilmastonmuutoksen vaikutuksista. Toisaalta ihmisten odotukset ovat myös muuttuneet ja esimerkiksi laskettelukausi halutaan aloittaa entistä aiemmin, Seija Tuulensuu arvelee.

Matkailijat eivät tule Suomeen, jos he haluavat nimenomaan talviaktiviteetteja.

Hannu I. Heikkinen

Jokainen varautuu tavallaan, jos varautuu

Ilmastonmuutokseen varautuminen ei kuitenkaan vaikuta olevan mitenkään järjestelmällistä vaan pikemmin jokaisen toimijan oman suunnittelun – ja taloudellisten mahdollisuuksien – varassa.

Esimerkiksi matkailu- ja ravintola-alan järjestöstä Marasta sanotaan, että varautumista varmasti tehdään. Järjestöllä ei kuitenkaan ole koottua tietoa aiheesta eikä koko elinkeinon yhteistä suunnitelmaa ole.

Leudossa Kemissä toivotaan, että lumi ei jätä

Pohjois-Lappiin ja myös sisämaahan kuten Koillismaalle ennustetaan lumisia talvia pitkälle tulevaisuuteen. Tilanne on toinen Etelä-Lapissa Kemissä, jossa ilmasto on nykyäänkin suhteellisen leuto.

Kemin matkailu nojaa suureksi osin lumeen ja kylmään: matkailun kaksi isoa ovat Kemin lumilinna ja jäänmurtaja Sampo. Lämpiminä talvina vesisade ja lauha ilma ovat lyhentäneet niiden parasta aikaa.

Kemin matkailun viestinnästä vastaava Noora Barria kertoo, että jos jäätä ei ole, jäänmurtaja Sampo tarjoaa silti palveluita matkailijoille. Risteilylle ei päästä eikä uimaan hyiseen veteen, mutta jäänmurtajalle voi mennä tutustumaan sisätiloihin.

Me emme halua ajatella, että näin tulee olemaan, mutta totta kai tähän on täytynyt varautua.

Noora Barria

Kuitenkin toiveissa ja kuulemma suunnitelmissakin on, että Kemiin keksitään enemmän ympärivuotista tarjontaa. Sitä ei kuitenkaan kehitetä varsinaisesti ilmastonmuutoksen takia vaan yleisesti matkailun kehittämisen takia.

Ollaanko Kemissä varauduttu siihen, että lunta ja pakkasta olisi entistä lyhyemmän ajan?

– Me emme halua ajatella, että näin tulee olemaan, mutta totta kai tähän on täytynyt varautua. Ympärivuotisuutta ei ole lähdetty kehittämään kuitenkaan vaan ilmaston ja sääolosuhteiden takia vaan myös sen takia, että Kemillä nähdään hyvät edellytykset matkailukaupunkina.

Barria kertoo, kuinka vastikään Kemissä vieraillut ulkomaalainen tarinallistamisen asiantuntija oli ihastuksissaan räntäsateesta ja olisi toivonut ruokailua laivan kannella räntäpyryssä.