Eikö raha kelpaa? – 15 miljoonaa veronpalautuseuroa odottaa omistajaa

Verohallinto kaipaa omistajia 15 miljoonalle veronpalautuseurolle. Kymmenet tuhannet jättävät vuosittain lunastamatta veronpalautukset.

Kuva: Sami Halinen / Lehtikuva

Kukaan ei tällä hetkellä ole kiinnostunut 70 000 eurosta. Kyse on suurimmasta yksittäisestä veronpalautuksesta, jolle verohallinto hakee nyt omistajaa.

Verohallinto lähetti viime kuussa postin kautta kyselyn lähes 90 000 verovelvolliselle. Verohallinto yritää kirjeellä tavoitella niitä, joiden tilinumerolle tilittäisi palautusrahat jos vain tili on tiedossa.

Lunastamattomat veronpalautukset ovat yleensä pieniä. Esimerkiksi tänä vuonna yleisin lunastamaton summa on 50 euroa. Summat ovat kuitenkin verottajan mukaan monen kokoisia, ja suurin summa on tänä vuonna yli 70 000 euroa. 

Nuoret aikuiset jättävät rahat valtiolle

Verohallinnosta kerrotaan, että veronpalautuksia jää yleensä saamatta 20–30-vuotiailta nuorilta aikuisilta. Joukossa on myös laitoksissa asuvia vanhuksia ja kuolinpesiä. Myös monilta ulkomaisilta keikkatyöläisiltä jää ansaittua rahaa saamatta.

Joka vuosi kymmenet tuhannet verovelvolliset jäävät ilman heille kuuluvia palautuksia. Verottaja on yrittänyt tavoittaa heitä kirjeellä, jossa kysellään käytössä olevaa tilinumeroa. Toinen kirje lähetetään vielä siinä vaiheessa, jos pankkiin tullutta veronpalautuksen maksuosoitusta ei lunasteta. Myös pankki lähettää kirjeen saapuneesta rahalähetyksestä.

– Kirjeiden lähettely kyllä toimii. Saamme niillä paljon tilitietoja, tiedottaja Marja Silpola verohallinnosta kertoo.

Verottajalla on viimeisen viiden vuoden ajalta palauttamatta 12,5 miljoonaa euroa. Omistajatonta rahaa pidetään tallessa viisi vuotta. Jos rahaa kaipaa, sitä voi kysellä verottajalta. Osa rahoista palautuu useita vuosia palautushetken jälkeen.

Veronpalautukset maksetaan 3. päivä joulukuuta. Ne, joiden tilinumeroa ei ole tiedossa, saavat rahansa pankista 9.12. alkaen.