Rauhanneuvottelijan poika muuttaa hotellin vastaanottokeskukseksi: "Jonkun on autettava"

Asikkalan Vääksyssä toimivan hotelli Tallukan palvelut lakkaavat, kun tilat muutetaan vastaanottokeskukseksi. Vastaanottokeskusta pyörittävän yrityksen puikoissa on mies, jonka perheellä oli merkittävä rooli kymmenen vuoden takaisessa Acehin rauhanprosessissa Indonesiassa.

Kotimaa
Tallukka-hotelli Vääksyssä.
Heikki Ahonen / Yle

Suomalaisen rauhanneuvottelijan Juha Christensenin pojan johtama yhtiö avaa vastaanottokeskuksen Asikkalan Vääksyyn.

Lari Christensen on vastaanottokeskusbisnekseen tänä syksynä ryhtyneen Kotouma-yhtiön toimitusjohtaja. Yhtiöllä on vastaanottokeskus myös Pyhtäällä.

– Minulla on henkilökohtaista mielenkiintoa tähän [vastaanottokeskuksen pyörittämiseen]. Kokemusta on myös taloushallinnosta ja henkilöstöpalvelualalta kymmenen vuoden ajalta. Nyt palaset loksahtivat paikoilleen, ja halusin tarttua haasteeseen, Lari Christensen perustelee.

Hän asui perheineen lapsuudessaan, 1980–1990-luvun vaihteessa, muslimienemmistöisessä Indonesiassa.

Lari Christensenin isä Juha Christensen oli tärkeässä roolissa kymmenen vuotta sitten Vapaa Aceh -liikkeen ja Indonesian hallituksen rauhanneuvotteluissa, joista presidentti Martti Ahtisaari palkittiin Nobelin rauhanpalkinnolla.

Isänsä työtä seurannut Lari Christensen on niin ikään ollut prosessin taustoissa hallinnollisena apuna.

Vastaanottokeskus yllätti vääksyläiset

Asikkalan Vääksyssä Kotouman luotsaaman vastaanottokeskuksen tulo kuntaan yllätti sekä päättäjät että kunnanjohtajan. Turvapaikanhakijoita aletaan majoittaa hotelli Tallukan tiloihin heti, kun se on mahdollista.

En avaa sopimusta, mutta tarkoitus on tehdä yhteistyötä pitkään.

Lari Christensen

Todennäköisesti asukkaita saapuu Vääksyyn joulukuussa.

Maisemapaikalla Vesijärven lähettyvillä sijaitsevan hotellin nykyiset palvelut lakkaavat samalla kokonaan, Christensen vahvistaa.

Hänen mukaansa tiloihin mahtuu 500 turvapaikanhakijaa. Toimitusjohtaja ei kerro, kuinka pitkäaikaiseen vastaanottotoimintaan Vääksyssä on varauduttu.

– En avaa sopimusta, mutta tarkoitus on tehdä yhteistyötä pitkään. Olemme varautuneet ainakin vuoden tai kahden ylläpitoon.

Hotellin asiakasmäärä kasvaa "dramaattisesti"

Hotellin nykyinen henkilökunta jatkaa Christensenin mukaan vastaanottokeskuksen työntekijöinä. Myös lisätyövoimaa palkataan.

– Asiakasmäärä nousee nykyisestä dramaattisesti. Arvioisin, että työtehtävät muuttuvat, koska jatkossa tiloissa tuotetaan perusmajoitusta, ateriapalveluita ja kiinteistön huoltoa. Jokainen voi itse arvioida, millaisia perusfunktiot siellä ovat.

Hotelli Tallukan omistaja Kalevi Grahn on kieltäytynyt kommentoimasta asiaa.

Ennen sopimusta vääksyläishotellin kanssa, Kotouma selvitti myös muita hotellivaihtoehtoja eri puolilta Suomea.

Christensenin mukaan etsinnässä on ollut majapaikkoja, jotka ovat heti valmiita muutettavaksi vastaanottokeskustoimintaan. Tallukan puolesta puhuivat myös sijainti ja koko: tilat ovat tarpeeksi suuret.

– Näin saamme mittakaava- ja logistiikkaetua, toimitusjohtaja perustelee.

Vaikka Tallukan yrittäjä ja vastaanottokeskusyrittäjä ovat sopineet tilojen käytöstä, Maahanmuuttovirasto ei ole vielä allekirjoittanut sopimusta vastaanottokeskuksen avaamisesta Vääksyyn.

Tallukan ovet.
Heikki Ahonen / Yle

Viesti kuntalaisille: Nyt tarvitaan yhteispeliä

Lari Christensen toivoo, että kuntalaiset suhtautuisivat muutokseen ja uusiin tulijoihin maltilla.

Lapsemme lukevat suuresta muuttoaallosta vielä historian kirjoistaan.

Lari Christensen

– Tämä on iso muutos. Viestini kunnan asukkaille on, että tämä vaatii kaikilta joustamista, uudenlaista asennoitumista ja vahvaa yhteishenkeä. Sitä tosiasiaa emme pääse pakoon, että turvapaikanhakijat ovat Suomessa, ja jonkun on autettava heitä.

Christensen myöntää, että kaiken kaikkiaan suomalaisessa yhteiskunnassa tapahtuva muutos on ollut niin nopea, että asioiden konkretisoituminen ja vastaanottokeskusten nopea avautuminen saattavat edelleen yllättää ihmisiä.

– Maailma on muuttunut, ja muutos on ollut todella nopea. Se voi yllättää. Nyt muutos on saavuttanut Asikkalan. Lapsemme lukevat suuresta muuttoaallosta vielä historian kirjoistaan, rauhanneuvottelijan poika summaa.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus