1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

USA:n terveysvirasto luopuu simpanssikokeista – eläimet pääsevät suojelualueelle

Muista koe-eläimistä NIH ei luovu. Yli 80 hehtaarin suojelualueelle odotetaan jopa 300 uutta simpanssia.

Tiede
Simpassi vauva.
Gergios Kefalas / EPA

Yhdysvaltain terveysvirasto NIH ei aio enää rahoittaa simpansseilla tehtäviä tutkimuksia. Päätöksestä tiedotettiin keskiviikkona.

NIH oli aiemmin asettanut tavoitteekseen, että eläinkokeissa käytettäisiin tulevaisuudessa enintään 50 simpanssia. NIH:n pääjohtajan Francis H. Collinsin mukaan uusi päätös tehtiin, koska yksikään tutkija ei ollut hakenut rahoitusta simpansseilla tehtäville kokeille.

– Olen arvioinut uudelleen tarvetta pitää simpansseja biolääketieteellisessä tutkimuksessa ja tehnyt välittömästi voimaan tulevan päätöksen, ettei NIH enää ylläpidä 50 simpanssia tulevaa tutkimusta varten, sanoi Collins.

Kaikki NIH:n omistamat simpanssit siirretään nyt Yhdysvaltain liittovaltion ylläpitämälle suojelualueelle Lousianaan. Chimp Haven -nimisellä 81 hehtaarin alueella asustaa ennestään 200 simpanssia.

20 vuotta toimineella suojelualueella eläimet saavat vaeltaa vapaasti. Chimp Haven ilmoitti päätöksen jälkeen Facebookissa olevansa innostunut NIH:n ilmoituksesta. Se odottaa jopa 300:n uuden simpanssin muuttamista alueelle.

Apinat pääsevät Chimp Haveniin sitä mukaa, kun alueella vapautuu paikkoja. NIH:n Collinsin mukaan simpanssien hyvinvoinnista huolehditaan uudelleensijoituksen yhteydessä.

Eläinten oikeuksia puolustava The Humane Society -järjestö huomauttaa, että NIH:n päätös koski vain simpansseja, ei muita eläimiä. Yhdysvalloissa tehtävässä lääketieteellisessä tutkimuksessa käytetään tällä haavaa noin 25 miljoonaa eläintä. Joukossa on muun muassa hiiriä, rottia, sikoja ja koiria.

NIH:n ilmoitus tuli pian sen jälkeen, kun eläinsuojelujärjestö PETA oli arvostellut Collinsia sekä tutkija Stephen Suomea poikkeuksellisen julmasta tutkimuksesta, jossa simpanssivauvat oli erotettu emoistaan tehty alkoholista riippuvaisiksi.

Muutama viikko sitten PETA lähetti Suomen laboratorion naapurissa asuville kirjeen, jossa se kertoi kokeista. Samalla PETA vertasi tilannetta siihen, että naapurustossa asuisi seksuaalinen ahdistelija.

Simpanssien pääsystä eläkkeelle uutisoi muun muassa Popular Science. (siirryt toiseen palveluun)