1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Susi pelottaa ihmisiä Juvan ja Joroisten tienoilla – "Seurailee uteliaan hölmönä ihmisen puuhia"

Näin suuri määrä susihavaintoja on poikkeuksellinen sellaisellakin alueella, missä susia tiedetään olevan enemmän. Etelä-Savossa ei tiettävästi ole yhtään susilaumaa.

Juvalla turvesuolla 2.11.2015 kuvattu susi. Kuva: Lasse Purhonen

Juvan, Joroisten ja Rantasalmen suunnalta on pitkin kesää tullut yhteydenottoja Riistakeskukseen ja poliisille: alueen asukkaat ovat olleet nenätysten suden kanssa tämän tästä. Useimmiten susi on vilahtanut tien yli ja se on toistuvasti nähty turvetuotantoalueella ihmettelemässä koneitten möyrintää.

– Se on vähän uteliaan hölmönä seurannut koneitten toimia turvealueella. Sen lisäksi se on nähty useita kertoja asutusten läheisyydessä, jopa parinkymmenen metrin päässä ihmisten pihoilta, Etelä-Savon riistapäällikkö Petri Vartiainen kertoo.

Kaikki havainnot kertovat vain yhdestä sudesta, mutta oikeastaan ei tiedetä, liikkuuko alueella useampikin yksilö. Pentuetta tuskin kuitenkaan on, sillä silloin yleensä olisi havaintoja pennuistakin kun kyseessä on taajaan asuttu alue. Luonnonvarakeskuksen alustavan arvion mukaan missään Etelä-Savossa ei ole tiettävästi yhtään susilaumaa. Tiedot kuitenkin varmistuvat kun maahan tulee lumi, ja Riistakeskus pääsee tarkkailemaan lumeen ilmestyviä suden jälkiä.

– Juvan, Joroisten ja Rantasalmen alueelta on tullut niin paljon havaintoja sudesta, että alue on erityistarkkailussa. Pitäisin näin suurta havaintomäärää poikkeuksellisena sellaisellakin alueella, missä susia tiedetään olevan enemmän. Tavallisesti susi on arka eläin, eikä sen liikkeistä saa minkäänlaista vinkkiä, vaikka alueella eläisikin, Vartiainen sanoo.

Joillakin susireviireillä vahinkoja ei vaan satu

Alueen susi tai sudet eivät ole aiheuttaneet vielä muuta vahinkoa kuin huolta alueen asukkaissa. Kesällä poliisi arvioi tilanteen olevan sen verran turvallisuutta uhkaava, että antoi luvan suden karkottamiseen. Havaintoja on kuitenkin tullut vielä viime viikkoinakin.

– Susi vaikuttaisi olevan perustamassa reviiriä alueelle. Se tarkoittaa, että jos vielä nyt susia onkin vain yksi, se hankkii itselleen kumppanin ja lopulta sudet alkavat lisääntyä, Vartiainen arvioi.

Vartiaisen mielestä asukkailla ei ole syytä pelkoon, mutta turvallisuudesta huolehtiminen on aivan aiheellista kun alueella selvästikin liikkuu petoeläin. Se on syytä huomioida esimerkiksi kun koiria pidetään irti tai liikutaan luonnossa.

– Jos poliisi arvioi, että susi aiheuttaa uhkaa turvallisuudelle, sitä yritetään hätistellä tiehensä joitakin kertoja ennen kuin poliisi mahdollisesti myöntää luvan suden poistamiseen. Toinen vaihtoehto on, että jos susi aiheuttaa merkittäviä vahinkoja, Riistakeskus voi myöntää poikkeusluvan sen ampumiseen.

– Joillakin susireviireillä ei satu vahinkoja, vaikka sudet ovat elelleet alueella kauan, joten toivotaan, että niin olisi nytkin, Vartiainen sanoo.