Hyvä pöhinä ei riittänyt – monille pelifirmoille menestystä ei koskaan tullut

Pelialan koulutus on saatu monin paikoin hyvälle tolalle, mutta monelle pienelle pelifirmalle menestystä ei koskaan tullut. Esimerkiksi Kouvolassa alkuhuumassa syntyneistä reilusta kymmenestä pelialan yrityksestä on toiminnassa enää yksi.

Kuva: Olli Törönen / Yle

Peliala viettää paikoin hiljaiseloa. Esimerkiksi pelialan yritysten määrä Kouvolan seudulla on romahtanut.

Muutamassa vuodessa alan koulutus seudulla on saatu hyvin käyntiin, mutta alkuinnostuksessa syntyneistä reilusta kymmenestä pelialan yrityksestä on toiminnassa enää yksi.

Kehitysyhtiö Kouvola Innovationista kerrotaan, että panostukset peliyhtiöihin eivät juuri nyt lukeudu yhtiön tärkeimpiin hankkeisiin.

Panostusta vähennetty

Kehitysyhtiö Kouvola Innovationin projektipäällikkö Mika Lammi ei halua nähdä asiaa niin, että pelialan kehittäminen Kouvolassa olisi tyssännyt. Tavoite oli saada alueelle alan koulutusta, ja se voi paremmin kuin koskaan.

– Oppilaitospuolella saatiin pakka kasaan; opetusluvat voimaan ja opiskelijat sisään. Kinnon apua ei enää tarvittu, Lammi sanoo.

Pelialan tutkintoon johtavaa koulutusta on tarjolla Kouvolan seudun ammattiopistossa sekä Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa. Lisäksi KSAO:n aikuiskoulutukseen on hankinnassa opetuslupa tutkintoon johtavaa koulutusta varten.

Kaikki uudet pelialan avaukset otetaan ilolla vastaan, mutta erityistä panostusta pelialaan ei juuri nyt kaupungin kehitysyhtiön puolelta ole.

– Vuoden alussa tehtiin strateginen uudelleen arviointi. Vaikka pelialan koulutuspohja on vahva, se ei kuulu meidän akuutteihin, aktiivisiin kärkihankkeisiin, Lammi sanoo.

Kaupungin kehitysyhtiö on käytännössä voinut järjestää koko seudun kehitystä tukevia toimia. Tällä hetkellä esimerkiksi verkostoitumistapahtumat, asiantuntijavierailut ja siten osaamisen siirtäminen paikallisille toimijoille jäävät tekemättä.

Suvantovaihe oli tiedossa

Kouvola Innovationin projektipäällikkö Mika Lammin mukaan suvantovaihe oli odotettu.

– Alussa oli piikki, kun koulutusohjelmia ajettiin ylös, firmoja syntyi. Sitten kävi, kuten tilastollisesti yleensä käy eli suuri osa ei pääse maaliin asti. Laskutus ei lähde käyntiin, kauppaa ei synny. Moni pistää pillit pussiin ja niin kävi täällä, Lammi kertaa.

Parhaimmillaan pelinkehitykseen keskittyviä pieniä firmoja ja start-up -yrityksiä syntyi alkuinnostuksen aikana 10-15. Ainoa jäljelle jäänyt on tällä hetkellä Dark Amber Softworks. Lammin mukaan heiltä on odotettavissa uusi julkaisu ensi vuoden alkupuolella.

– Se on ainut toimiva firma. Sen lisäksi on tiimejä, porukoita, jotka eivät ole yhtiöittäneet toimintaansa. He ponnistavat usein kouluista ja valmistelevat tuotetta sivuprojektina opintojen ohessa, Lammi kertoo Kouvolan tilanteesta.

Kotka liukkaammin liikkeellä

Etelä-Kymenlaaksossa peliteollisuuden kelkkaan hypättiin aikaisemmin kuin Kouvolassa. Kotkan seudulla kärkipaikkaa pitää kansainvälisestikin noteerattu, liikevaihdossa ja lataustilatoissa pärjännyt Kukouri Mobile Entertainment.

– Kotkassa kehitystoiminnalla on muutaman vuoden verran pidemmät juuret ja historia. Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursor on onnistunut saamaan paremmin rahoitusta kuin Kinno. Sikäli panostuksen määrässä on välillämme suuria eroja, Lammi sanoo.

Kehittämisyhtiöt pelaavat rakennerahastoista saatavilla projektirahoilla, joita esimerkiksi ELY-keskus ja maakuntaliitot myöntävät. Kotkassa toimiii kymmenkunta pelifirmaa sekä parikymmentä yritystä, jotka tekevät pelialaan liityvää alihankintaa.

Ensi vuoden alussa Kotkassa aloittaa saksalaisen Remote Control Productions -pelitalon Suomeen perustama tytäryhtiö.  RCP on ollut mukana kehittämässä muun muass Rovion Angry Birds Epic -peliä, jota on ladattu jo yli 50 miljoonaa kappaletta. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Münchenissä.