Serbia, Makedonia ja Slovenia rajoittavat turvapaikanhakijoiden kulkua kansallisuuden mukaan

YK:n pakolaisjärjestön mukaan Serbia ja Makedonia päästävät vain syyrialaiset, irakilaiset ja afganistanilaiset turvapaikanhakijat alueilleen. Slovenia on jopa vahvistanut aloittaneensa uuden käytännön.

turvapaikanhakijat
Syyrialainen vanhempi pakolainen odottaa reksiteröitymistä Preservon kaupungissa Serbiassa.
Syyrialainen pakolainen odottaa reksiteröitymistä Preservon kaupungissa Serbiassa.Djordje Savic / EPA

Serbia ja Makedonia ovat alkaneet päästää ainoastaan syyrialaiset, irakilaiset ja afganistanilaiset turvapaikanhakijat kulkemaan alueidensa läpi muualle Eurooppaan, YK:n pakolaisjärjestö UNHCR kertoi torstaina.

UNHCR:n tiedottaja Melita Sunjic kertoi uutistoimisto AFP:lle, että Serbian viranomaiset alkoivat keskiviikkona päästää maahan vain sellaisia turvapaikanhakijoita, jotka voivat todistaa tulevansa Syyriasta, Irakista tai Afganistanista.

Slovenia päätti ensin

Slovenian poliisin edustaja on vahvistanut, että hänen talouspakolaisiksi kutsumiensa ihmisten pääsy Sloveniaan on estetty. Raja on hänen mukaansa auki vain ihmisille, joiden kotimaassa on meneillään aseellinen konflikti.

– Viime päivinä alkoi tulla yhä enemmän ihmisiä, joista meidän oli syytä olettaa, että heillä on lähtöönsä taloudelliset syyt, Drago Menegalija perusteli uutistoimisto Reutersille.

AFP:n mukaan Kroatian poliisiviranomaiset sanoivat torstaina, että maa ei aio ottaa vastaan Slovenian takaisin Kroatiaan lähettämiä siirtolaisia.

Raja kiinni muun muassa sudanilaisilta

Korkea-arvoinen makedonialainen poliisilähde kertoi aiemmin nimettömänä Reutersille, että Makedonia aloitti uuden käytännön, koska Slovenia oli ilmoittanut aloittavansa vastaavanlaiset toimet.

– He käännyttävät kaikki muut sillä perusteella, että nämä ovat taloudellisista syistä saapuvia siirtolaisia, lähde sanoi.

Syyrialaiset, irakilaiset ja afganistanilaiset muodostavat enemmistön sadoista tuhansista turvapaikanhakijoista, jotka saapuvat Balkanin maiden läpi Eurooppaan.

Sunjicun mukaan Makedonian rajalta on käännytetty muun muassa marokkolaisia, pakistanilaisia, srilankalaisia ja sudanilaisia.

Lähteet: AFP, Reuters