Vaarantaako maito terveytesi? – Professori: Negatiivisen tutkimuksen löytää aina, jos haluaa

Yhä useamman tutkimuksen mukaan maitovalmisteiden liiallinen käyttö voi tosiasiassa olla haitallista aikuisille, yhdysvaltalaisjulkaisu Mother Jones väittää. Suurin osa maitotutkimuksista on tuloksiltaan melko neutraaleja, sanoo puolestaan ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm Ylelle.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Millaisia terveysvaikutuksia maidolla ja maitotuotteilla on?

Tätä on pohdittu viime vuosina ja vuosikymmeninä useampaankin otteeseen. Ylen Akuutti kertoi vuosi sitten ruotsalaistutkimuksesta, jossa todettiin, että kolme lasillista tai sitä enemmän maitoa juoneilla oli suurempi riski kuolleisuuteen kuin alle lasillisen juoneilla.

Runsas maidonjuonti ei myöskään näyttänyt suojaavan luunmurtumilta, Työterveyslaitoksen ravitsemustutkija Jaana Laitinen sanoi Akuutin haastattelussa.

Tänään torstaina maitokeskustelu läikähti, kun Kauppalehti otsikoi uutisensa "Harvardista kuuluu kummia: maito tappaa" (siirryt toiseen palveluun). Kauppalehti perusti uutisensa yhdysvaltalaisen, tutkivaan journalismiin erikoistuneen Mother Jonesin koostamiin tietoihin.

Yhä useampi tutkimus kertoo, että maitotuotteiden liiallinen käyttö voi tosiasiassa olla aikuisille haitallista, julkaisu kirjoitti artikkelissaan (siirryt toiseen palveluun). Yksi Mother Jonesin lähteistä oli Walter Willett, maineikkaan Harvardin yliopiston ravitsemustutkimusosaston johtaja.

Professori: Maito on liitetty eturauhassyöpään

Ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm Helsingin yliopistosta sanoo Ylelle, että kaiken kaikkiaan suurin osa maidon terveysvaikutuksia koskevista tutkimuksista on tuloksiltaan melko neutraaleja.

Maitovalmisteiden runsas käyttö näyttää ehkäisevän kakkostyypin diabetesta.

Mikael Fogelholm

– Totaalinen lopputulema maitovalmisteiden runsaasta käytöstä on ehkä hieman myönteisen puolella – mutta ei kovinkaan vahvasti.

– Myönteisyys tulee lähinnä yhdestä sairaudesta. Se on se, että maitovalmisteiden runsas käyttö näyttää ehkäisevän kakkostyypin diabetesta, Fogelholm kertoo.

Sydänsairauksiin maidolla ei vaikuta olevan myönteisiä eikä kielteisiä vaikutuksia, hän toteaa.

Sen sijaan eturauhasen syöpään maito on tutkimuksissa liitetty.

– Maidon syy–seuraus-suhde eturauhassyöpään on edelleenkin erittäin epävarma. Että liittyykö syöpä johonkin ihan muuhun kuin maitoon sinällään, Fogelholm huomauttaa.

– Mutta se, että maito tappaisi – sillä ei ole mitään totuuspohjaa.

"Vihanneksistakin löytää negatiivisia tuloksia"

Maitoa ja maitotuotteita koskevat kannanotot ovat usein perustuneet väestön seurantatutkimuksiin, Fogelholm sanoo. Hänen mukaansa seurantatutkimukset ovat hankalia ja niiden tulokset voivat olla vaihtelevia.

Fogelholm tähdentää, että mikään yksittäinen tutkimus ei kerro koko totuutta ja siksi tutkimuksia pitäisikin kasata paljon yhteen.

– Sellaisistakin ruuista, joita voi täysin yksiselitteisesti pitää terveyden kannalta hyvinä, kuten vihanneksista, hedelmistä, marjoista ja kaloista, voi löytää negatiivisia tutkimustuloksia.

– Jos joku haluaa löytää tutkimuksen, jossa osoitetaan, että runsas vihannesten käyttö on terveyden kannalta huono asia, sellainenkin löytyy, ravitsemustieteen professori toteaa.

Hän myöntää, että maitovalmisteista löytyy enemmän negatiivista näyttöä kuin vaikkapa täysjyväviljasta tai vihanneksista – mutta huomauttaa, että maitotuotteiden terveysvaikutuksista on vastaavasti myönteisiäkin tutkimustuloksia.

Maito ei ole välttämätön osa ruokavaliota

Fogelholm sanoo, että "maito ei missään nimessä ole välttämätön osa ruokavaliotamme, ei lainkaan samalla tavalla kuin kala, kasvikset, täysjyvävilja ja öljyt".

– Sokeroituihin virvoitusjuomiin tai lihavalmisteisiin verrattuna maidolla on huomattavasti myönteisemmät tutkimustulokset.

Sairaustapauksien lukumäärän ja kuolleisuuden tutkiminen on aina vaikeaa, Fogelholm painottaa. Tilanne kun ei koskaan ole sellainen, että niihin vaikuttaisi vain yksi asia.

Maito – juodako vai ei?

Kannattaako maitoa sitten juoda?

Fogelholm toteaa, että hän vastaa mieluummin kysymykseen siitä, kannattaako maitovalmisteita käyttää.

Maitovalmisteita kannattaa käyttää kohtuudella. Ne ovat pikemminkin hyvä kuin huono lisä ruokavalioon.

Mikael Fogelholm

– Minusta maitovalmisteita kannattaa käyttää kohtuudella. Ne eivät ole terveyden kannalta välttämättömiä, mutta ne ovat pikemminkin hyvä kuin huono lisä ruokavalioon.

Mikä maitovalmisteista olisi suositeltavin? Väestötutkimusten perusteella jugurtti, Fogelholm sanoo ja perustelee:

– Jugurtilla näyttäisi olevan kaikkein myönteisin vaikutus terveyteen. Se saattaa johtua jugurtin hapettamisprosessista. Sillä voisi olla myönteinen merkitys suoliston bakteereille.

Jugurteista professori valitsisi sellaisen, jossa ei ole ylenpalttisesti rasvaa eikä sokeria.