Hyppää sisältöön

Ihana, kamala muumimuki: Pikku Myy pesee Nuuskamuikkusen, mutta Rakkaus voittaa kaikki

Muumimukeista jokaisella on oma suosikkinsa, mutta suomalaisten suosikkimuki on Rakkaus. Keräilijä ostaa yleensä useamman kappaleen samaa mukia: eri mukit käyttöön ja keräilyyn. Kalleimpien mukien arvo on jopa tuhansia euroja. Mukimyyjän omassa suosikkimukissa on Muumimamma ruusutarhassa.

Kuva: Nina Keski-Korpela / Yle

Iittalan Lasimäellä sijaitsevan Iittala Outletin myyjä Metta Jantunen tietää, miten suosittujen Arabian muumimukien keräilijät toimivat.

– Uutuudet, poistuvat tuotteet ja kausituotteet ovat niitä mitä haetaan, lahjaksi ja omaan vitriiniin ykköslaatua ja käyttömukiksi usein kakkoslaatua.

– Ykköslaatua säilytetään kaapissa tarroineen ja lappuineen, välillä laatikoineenkin, kun joihinkin tuotteisiin tulee omat laatikot, mutta kakkoslaatuisesta tarra pois ja käyttöön.

Poliisimestari poistuu tuotannosta vuodenvaihteessa. Kuva: Nina Keski-Korpela / Yle

Tarra kertoo siitä, että muki on ykköslaatuinen. Moni haluaa myös kerätä käyttämättömiä tuotteita, jotka ovat mahdollisimman alkuperäisessä kunnossa. Kun keräilijä ehkä joskus myy mukeja, hinta on ilman tarraa alhaisempi kuin tarran kanssa. Kakkoslaatuista mukia tosin on välillä vaikea erottaa priimasta.

– On se laadunvalvonta tarkka, välillä joutuu etsimällä etsimään, mikä näissä on vikana. Sävyeroja on ja välillä kuva on mennyt rypylle tai jäänyt ilmakupla. Hakemalla löytää melkein täydellisiäkin myös kakkoslaatuisista, neuvoo Jantunen.

Keräilijät seuraavat tarkoin myös Arabian verkkosivua (siirryt toiseen palveluun), missä kerrotaan mukien tuotannosta.

– Poliisimestari ja Tuutikki poistuvat vuodenvaihteessa. Keräilijät voivat sitten hankkia mukin ajoissa itselleen, kun tietävät sen poistuvan.

Mukista maksetaan satoja, jopa tuhansia euroja

Mukien kerääjät ovat hintatietoisia. Sosiaalisessa mediassa vaihdetaan tietoja, missä päin Suomea mikäkin tuote on ollut tarjouksessa edullisesti esimerkiksi kaupan loppuunmyynnissä. Mukikeräilyyn uppoaa euro poikineen, sillä uusia tuotteita julkaistaan joka vuosi.

Mukikeräilijät ovat jopa sortuneet näpistämään Muumitalon mukihattuja, jos esimerkiksi kirpputoriostoksesta on puuttunut pahvinen koriste. Kuva: Nina Keski-Korpela / Yle

– Pääsääntöisesti maaliskuussa tulee kaksi uutta mukia, ei tosin ihan joka vuosi, ja niihin tulee kulhot ja lautaset. Huhtikuun puolivälissä tulee kesän kausimuki ja lokakuun puolivälissä joulun kausimuki. Eli neljä mukia vuodessa, ja jos haluaa kaikki kerätä, niin siinä saa toivoa syntymäpäivä- ja joululahjoiksi aika hyvin, naurahtaa Metta Jantunen.

Ihan oma lukunsa on sitten haave saada kokoelmasta täydellinen. Silloin puhutaan jo satojen eurojen, jopa tuhansienkin investoinneista. Esimerkiksi uuden Muumipeikko unelmoi -mukin arvo (siirryt toiseen palveluun) on 1 250 euroa ja Fazer erikoismukin jopa 4 000 euroa. Näiden arvoa nostaa pieni valmistusmäärä: Fazer-mukia on tehty vain 400 kappaletta ja Muumipeikko unelmoi -mukia 2005 kappaletta.

– Arvokkaimpia ovat myös esimerkiksi Millennium-muki, mitä tehtiin vuonna 1999-2000, Joulutervehdys, yleensäkin alkupään mukit vuosilta 1999-2005 ovat arvokkaita. Niitähän ei meidän myymälöistä tietenkään saa, kertoo Metta Jantunen.

Kirpputoreilta, nettikirppareilta ja myyntipalstoilta saattaa sitkeä keräilijä tehdä huikeita löytöjä.

– Monikin on sanonut, että löysi vitosella ja myyjä ei ollut tiennyt mukin arvoa. Itselle ei ole moista sattunut, mutta saisi kyllä käydä niin, olisi ihan kiva!

Mukisuosikki hempeä Rakkaus

Suomalaisten suosikkimuki on vaaleanpunainen Rakkaus, jossa Muumipeikko ja Niiskuneiti halaavat ja istuvat penkillä. Mukin valmistus alkoi jo vuonna 1996.

– Tämä on ihana, kun tämä on niin rakastavaisille sopiva. Tätä menee ystävänpäivän aikaan, äitienpäiväksi ja joululahjaksi.

Pikku Myyn punainen muki pesee vihreän Nuuskamuikkusen mukitaistossa. Kuva: Nina Keski-Korpela / Yle

Pikku Myykin on valloittanut suomalaisten sydämet.

– Uusi punainen on jotenkin vaan niin hyvän värinen, tätä on mennyt tosi paljon. Tämä tuli maaliskuussa vihreän Nuuskamuikkusen kanssa ja Myy vie kyllä voiton. Nuuskamuikkunen saa jäädä telttansa ja piippunsa kanssa kakkoseksi, Metta Jantunen kertoo.

Muumimukeissa jokaiselle löytyy oma hahmonsa.

– Monilla kahvivieraat valitsevat omat mukinsa. Meillä oli patteriremontti ja remppamiehetkin halusivat valita omat mukinsa! Mukit herättävät intohimoja puoleen ja toiseen.

– Muumimukien piirtäjä Tove Slottekin sanoi, että hän vaan ei kyllästy muumien filosofiaan ollenkaan. Joka kerta löytyy uusia juttuja, kun niitä lukee.

Metta Jantunen juo kahvinsa Ruusutarha-mukista. Kuva: Nina Keski-Korpela / Yle

Mukimyyjän suosikki on Muumimamma

Metta Jantunen myöntää itsekin ostavansa usein mukeja.

– Itsellä ja siskoilla on yhteensä kuusi lasta ja niille tulee kerättyä kausimukit ja mitä poistuu. Minä olen se täti, joka ostaa muumimukeja ja -kulhoja!

Jantusen oma suosikkimuki on kausimuki Ruusutarha, vaaleanpuna-vaaleansiniraidallinen Muumimamma-muki.

– Mammalla on kastelukannu ja hän kastelee keltaisia ruusujansa. Se on niin ihanan värinen ja siinä on niin iloinen tunnelma, kun ne ruusut kasvaa hyvin ja on hempeät värit.

– Ainoa mitä en mielellään ota on Vilijonkka. Se on jotenkin vaan niin beige. Ei vaan iske, se ei ole niin iloinen. Mörkömukiakin tulee harvemmin käytettyä. Otan sen vain silloin, kun muut ovat tiskissä!