1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vanhempi, älä motkota juhlapukeutumisesta – huppari voi olla nuoren suojavaate

Perhe on lähdössä isoäidin 80-vuotissyntymäpäiville. Kauluspaidat on silitetty ja hiukset suittu juhlakuntoon. Teinikin ilmestyy huoneestaan: pukeutuneena iänikuisiin farkkuihin ja löysään huppariin.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Onko tilaisuuteen sopimaton pukeutuminen vain hyväksyttävä? Vai onko vanhemmilla oikeus määrätä nuori vaatteiden vaihtoon?

Asiantuntija neuvoo välttämään riidan kärjistämistä ja pohtimaan, mistä riita pohjimmiltaan johtuu.

– Onko se nuoren tapa osoittaa mieltään tai kapinahenkeään tai onko niin, ettei vanhempi ole osannut riittävän hyvin kuvata tilanteeseen sopivan pukeutumisen merkitystä, pohtii Mannerheimin lastensuojeluliiton ohjelmajohtaja ja psykologi Marie Rautava.

Vaatteilla rakennetaan juhlaa

Nuorelle voi kertoa, että kauniilla pukeutumisella tehdään ero arjen ja juhlan välillä. Tilanteeseen sopiva vaatetus on toisten kunnioittamista.

– Isoissa juhlissa pukeutumisen merkitys ei ole, että vanhempi voi ylpeänä esittää nuoren olevan kauniisti pukeutunut. Hyvä pukeutuminen on itseasiassa lahja isäntäväelle.

Nuoren kanssa voi sopia, että ainakin juhlaan puettavien vaatteiden täytyy olla puhtaita ja ehjiä. Kannattaa ehdottaa, että farkuista valitaan ne siisteimmät ja pikkutopin päälle puetaan vaikka ohut villatakki.

Huppari voi olla suojakuori

Lopullisen päätöksen pukeutumisesta tekee nuori itse. Lapsen oikeus vaikuttaa omiin asioihinsa on kirjattu myös YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen (siirryt toiseen palveluun).

– Mielestäni on tärkeää keskustella, että vanhempikin ymmärtää ettei kaikki ole kapinaa. Osa on sitä, että nuorella on turvallinen olo siinä asussa tai se on osa hänen identiteettiään, sanoo psykologi Marie Rautava MLL:stä.

Oman kehonsa muutoksista hämmentynyt nuori voi myös hakea vaatteista suojaa. Kyseessä on hyvin herkkä asia, jonka käsittelyssä vanhemmilta vaaditaan hienotunteisuutta.

– Jos riita menee ihan tiukoille, jos nuori ei pysty kerta kaikkiaan liikkumaan ilman sitä huppariaan, niin silloin minä vanhempana luovuttaisin.

– Tärkeintähän kuitenkin on, että hän on mukana ja hyvällä mielellä, kuin että tulisi juhlaan mököttämään.

Napapaidassa joulupöytään?

Onko sitten niin vakavaa, jos suvun yhteisellä jouluaterialla istuu yksi huppu päässä ja toinen napapaidassa? Psykologi Marie Rautava kehottaa vanhempiakin rentoutumaan.

– Joulun aika on enemmän rentoa yhdessäoloa kuin pönöttämistä. Ei sitä vaatetustakaan tarvitse ottaa niin kauhean juhlallisesti.

Juhlapukeutuminen on muutenkin rentoutunut viime vuosikymmeninä. Vaikka vanhemmat itse vetäisivät ylleen ykköset, ei nuoren takia tarvitse hävetä silmiä päästään.

– Oikeestaan nuoruusikään kuuluukin vähän vapaampi pukeutuminen, Rautava sanoo.

– Aika monet aikuiset ovat lopulta aika suvaitsevaisia. Enemmän ne vanhemmat kärsivät sisimmässään.