Joulunalusaika on naivistitaiteilijalle yhtä härdelliä

Keramiikka- ja naivistitaiteilija Markku Mäelle kissa, lepakko, possu, sonni tai meksikolainen seinäorava ei ole vieras aihe. Syksyn luova aika vaihtuu joulun lähestyessä härdelliksi.

kulttuuri
Keramiikkataiteilija työssään muotoilemassa kissaa
Tiina Kokko / Yle

Iittalan Lasimäellä on vihreä puutalo. Yksi talon ovista johtaa Keramiikkapaja Anubikseen. Ovi kolahtaa kiinni selän takana kotoisasti, lattialankku narahtaa. Sisällä on mukavan lämmin.

Vaikka itse en ole kissaihminen, niitä tuntuu Suomessa riittävän eli se on pomminvarma tuote myyntiteknisesti.

Markku Mäki

Katse kiirii seinille ja hyllyille. Keramiikkapossuja näkyy tuolla, onko tuo sonni, mikäs koira se sieltä pilkistää, no tuo on ainakin lepakko.

– Vaikka itse en ole kissaihminen, niitä tuntuu Suomessa riittävän eli se on pomminvarma tuote myyntiteknisesti, sanoo Markku Mäki.

Puhuessaan Mäki muotoilee "joulukattia". Savi on saanut makaavan kissan muodon, muikean ilmeen ja lahjapaketin päänsä alle. Samanlaisia katteja syntyy älykännykkä- ja sähköhammasharjatelineiksi. Niilläkin on Mäen mukaan kysyntää.

Juuri nyt Mäen viimeistelemä kissa saa lepäillä ja kuivua alustallaan viikon. Sen jälkeen se suuntaa ensimmäiseen tuhatasteiseen raakapolttoon.

– Käytännössä se on pari vuorokautta, kun sen saa ensimmäisestä poltosta pois. Sen jälkeen raakapoltetut kissat lasitetaan erilaisilla lasitteilla.

Kyseinen joulukatti saa pintaansa kiiltävänmustan värin. Se on kujakatti.

Keramiikasta tehtyjä pieniä possuja
Tiina Kokko / Yle

Vieläkään kissa ei ole valmis, sillä se päätyy uudemman kerran uuniin lasitepolttoon. Tällöin lämpötila on noin 1 300 astetta. Ja taas kuluu aikaa pari vuorokautta. Sitten kissa päätyy asiakkaalle tai tiskiin.

Härdelli alkaa joulun alla

Marraskuu on keramiikkataiteilijalle luovaa aikaa – ennen kuin alkaa härdelli.

– Nyt meininki alkaa olla kuin joulupukin pajalla. Täällähän tehdään kaikki itse paikan päällä, ja tonttukin tulee tuohon auttelemaan.

Mäki kertoo, että monet lapset ovat ihmetelleet vanhemmilleen, että tehdäänkö keramiikkapajalla kaikki itse.

Jouluseimi keramiikasta
Markku Mäen jouluseimi Naivistien joulunäyttelyssä vuonna 2014Anne Niskanen / Yle

– Olen sanonut, että tämä on oikea joulupukinpaja. Näitäkin vielä löytyy.

Joulun lisäksi tapahtumat ja näyttelyt pitävät keraamikon kiireisenä. Mäki oli hiljattain Kädentaitomessuilla Tampereella. Lasten oikeuksien päivänä paljastettiin Mäen Jouluseimi-asetelma Riihimäen Taidemuseossa.

Marraskuun viimeisenä viikonloppuna järjestetään Iittalan Lasimäellä omat joulunavajaiset.

Naivismi on taiteilija leipälaji

Markku Mäki tekee tilaustöitä, mutta myös omia tuotteita ja omaa taidetta. Kun hän tarttuu omiin aiheisiin, silloin lähellä sydäntä on naivismi.

– Naivismi on varmaan se mun juttu tulevaisuudessa niin pitkään kuin tätä uraa kestää.

Kun keramiikan parissa on tehnyt työtä jo parikymmentä vuotta, kertyy plakkariin myös aiheita.

– On niitä tullut asiakkailtakin, Markku Mäki sanoo.

Yksi sellaisista on meksikolainen seinäorava.

– Yksi juhannus eräs rouva tuli kysymään, onko meksikolaisia seinäoravia. Mä sanoin, että niitä ei varmaan talosta löydy.

Mäki kuitenkin kiinnostui ja kysyi, millainen vipeltäjä seinäorava on. Rouva kuvaili kurren ja niin vain Mäki teki keraamisen, kiipeämässä olevan oravan, jonka voi kiinnittää näppärästi seinään tai ovenpieleen.

– Tein niitä jokusia, ja ne oli heti myyty. Sen jälkeen mä olen tehnyt niitä 15 vuotta.

Joskus naivistitaiteilija joutuu odottelemaan inspiraatiota pitkäänkin. Toisaalta tuotannossa olevat perusmallit syntyvät nopeasti. Kiukaan päälle roikkumaan laitettava saunamakkaralepakko ei vaadi suuria synnytystuskia.