1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Asiantuntija Kiinan superbakteerista: "Yksi askel kohti kauhuskenaariota"

Ongelmien taustalla on antibioottien runsas käyttö, myös karjataloudessa. Muualla tuotetun eläimen lihan mukana myös meille voi päätyä vastustuskykyisiä bakteereja, sanoo suomalaisasiantuntija.

Myyjiä lihatorilla Pekingissä huhtikuussa 2011. Kuva: How Hwee Young / EPA

Husin infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen pitää huolestuttavana Kiinassa tehtyä löytöä bakteerista, joka on muuttunut vastustuskykyiseksi antibiooteille, joita käytetään silloin kun muut antibiootit eivät tepsi.

Maailmalla on aiemminkin tavattu kaikille antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereja, mutta erilaiseksi tämän tapauksen tekee Järvisen mukaan se, että on tunnistettu geeni, johon polymyksiini-antibiootin resistenssi liittyy.

Geneettinen resistenssi tuottaa bakteerille usein kaksi etua: se pystyy siirtymään bakteerista toiseen ja se voi kyetä tuottamaan epidemioita muita laajemmin.

Tapauksen hankaluuteen liittyy myös se, että löytö tehtiin sika- ja kanafarmeilta, ja bakteeri on kyennyt siirtymään ihmiseen.

Vastustuskyly liittyy ongelmallisimpiin bakteereihin

Kiinan tapauksessa vastustuskyky liittyy lisäksi bakteereihin, joiden suhteen ongelmat ovat isoimpia. Tällaisia ovat esimerkiksi ihmisten suolistossa tavalliset K. pneumoniae sekä E. coli, joka aiheuttaa muun muassa virtsatieinfektioita ja munuaisaltaan tulehduksia. 

– Jos niiden hoidossa antibiootit eivät enää tehoa, on meillä iso joukko ihmisiä, jotka saattaavat kärsiä.

Asko Järvinen

– Jos niiden hoidossa antibiootit eivät enää tehoa, on meillä iso joukko ihmisiä, jotka saattavat kärsiä, sanoo Järvinen.

Hänen mukaansa tämä on taas yksi askel kohti kauhuskenaariota, ettei antibiootteja joihinkin infektioihin kerta kaikkiaan enää ole.

Lohdulliselta näyttää sen sijaan se, että kyseisen bakteerin kyky aiheuttaa tauteja ihmiselle vaikuttaa tässä vaiheessa vähäiseltä. Alussa tosin on usein näin, Järvinen sanoo.

Ongelmallista tässä bakteeriryhmässä on, ettei uusia antibiootteja ole näköpiirissä.

Resistenssi lisääntyy monella muullakin rintamalla, muun muassa tuberkuloosin kohdalla. Sairaalabakteereiden kohdalla tilanne on sen sijaan jopa parantunut.

Antibiootteja käytetään paljon, myös karjataloudessa

Ongelmien taustalla on antibioottien käytön lisääntyminen. Miitä enemmän niitä käytetään, sitä todennäköisemmin vastustuskykyisiä bakteereita syntyy. 

Merkittävä tekijä on myös antibioottien käyttö erityisesti karjataloudessa. Järvisen mukaan viime vuosilta on useita esimerkkejä siitä, kuinka antibioottien käyttö karjataloudessa on johtanut uusiin ihmisten puolelle tuleviin uhkiin.

Bakteerit reissaavat ympäri maailman samalla tavalla kuin ruoka ja ravintokin. Riskinä voi olla sekin, että tällaisen muualla tuotetun eläimen lihan mukana meillekin tulee resistenttejä bakteereja.

Ongelmat ovat globaaleja ja matkustavat ympäri maailmaa, sanoo Järvinen.