Britannian Libyan-suhteet katkaisseen poliisisurman tutkimuksissa merkittävä käänne

Naiskonstaapeli Yvonne Fletcher ammuttiin 31 vuotta sitten Libyan suurlähetystön edessä. Brittipoliisi piiritti lähetystöä, josta luodit tulivat, mutta ei diplomaattisen koskemattomuuden takia päässyt sisään tekemään tutkimuksia.

Ulkomaat
Puiston aidan vieressä on valkoinen muistokivi, jonka laatassa lukee englanniksi: "Tässä kaatui naiskonstaapeli Yvonne Fletcher huhtikuun 17. päivänä 1984. Muistomerkin edessä on kukkakimppuja.
Yvonne Fletcherin surmapaikalle St. Jamesin aukiolle on pystytetty hänen muistomerkkinsä. Facundo Arrizabalaga / EPA

Britannian ja Libyan diplomaattisuhteet yli kolme vuosikymmentä sitten katkaissut poliisin surma saattaa vihdoinkin olla ratkeamassa. Yvonne Fletcher surmattiin vuonna 1984 Libyan Lontoon-suurlähetystön edessä. Luodit ammuttiin lähetystöstä.

Kaakkois-Englannissa pidätettiin keskiviikkona libyalainen mies, jota epäillään osallisuudesta Fletcherin ampumiseen. Britannian rikospoliisin Scotland Yardin mukaan pidätys on merkittävä käänne surmatyön tutkimuksissa.

Uusia tutkintamahdollisuuksia alkoi avautua vuonna 2011, jolloin Libyan diktaattori Muammar Gaddafin valta kaatui.

Ratkaisevista tiedoista iso palkkio

Scotland Yardin terrorismin vastaista yksikköä johtava Richard Walton kehottaa kaikkia surmapaikalla ampumisen aikaan olleita ottamaan yhteyttä poliisiin. Walton vetoaa etenkin ihmisiin, jotka osallistuivat mielenosoitukseen tai sen vastamielenosoitukseen.

Poliisi on aina epäillyt, että vastamielenosoitus oli todellisuudessa osa lähetystön organisoimaa toimintaa ulkomailla eläviä libyalaisia toisinajattelijoita vastaan.

Walton toivoo, että ihmiset, joiden poliittiset kannat ovat ehkä muuttuneet ajan myötä, ovat nyt valmiita kertomaan enemmän kuin tutkimuksen aiemmissa vaiheissa. Poliisi on julkaissut valokuvat 14:stä tuntemattomaksi jääneestä mielenosoittajasta, joiden kanssa se erityisesti haluaa keskustella.

Syytteeseen johtavista tiedoista on luvattu 50 000 punnan eli runsaan 70 000 euron palkkio osana sosiaalisessa mediassa julkaistua maailmanlaajuista vetoomusta.

Lähetystö piiritettiin, mutta sisään ei päästy

Yvonne Fletcher poliisin univormussa.
Yvonne Fletcher liittyi Lontoon poliisivoimiin 19-vuotiaana. Kuollessaan hän oli 26-vuotiasLontoon poliisi / EPA

Yvonne Fletcher oli yksi 50 poliisista, jotka oli huhtikuussa 1984 lähetetty valvomaan Libyan hallituksen vastaista mielenosoitusta. Tuohon aikaan elettiin Gaddafin vahvaa valtakautta, ja mielenosoittajat vastustivat sitä diktatuurina.

Fletcherin tappaneet ja kymmentä mielenosoittajaa haavoittaneet luodit ammuttiin brittitutkijoiden mukaan suurlähetystön pohjakerroksen ikkunasta ja aseita käytteli todennäköisesti tarkka-ampuja.

Lähetystö piiritettiin puoleksitoista viikoksi, mutta diplomaattisen koskemattomuuden vuoksi poliisi ei voinut ottaa kiinni lähetystön henkilöstön jäseniä tai tutkia diplomaattipostia. 30 ei-toivoituiksi henkilöiksi julistettua työntekijää poistettiin maasta. Aseista, joita poliisin mukaan oli luultavasti kaksi, ei ole löydetty.

Lähteet: Reuters, AFP, AP