1. yle.fi
  2. Uutiset

Passeista jo yli puolet haetaan sähköisesti – ensi vuonna tiskillä voi olla ruuhkaa

Yli puolet Suomen passeista haetaan jo sähköisesti. Sähköinen passinhakumahdollisuus on ollut käytössä vajaan vuoden. Poliisi markkinoi palvelua nyt aktiivisesti ja pyrkii sillä purkamaan myös ensi vuodelle ennakoitua passiruuhkaa.

Kotimaan uutiset
Suomen passi pöydällä.
Yle

Jopa 54 prosentteja Suomen passeista on haettu tänä vuonna sähköisesti. Niistä 32 prosenttia on pystytty myöntämään ilman henkilökohtaista käyntiä poliisiasemalla.

– Kevennetty menettely onnistuu, jos sormenjäljet on otettu viimeisen kuuden vuoden aikana, kertoo Poliisihallituksen lupahallintopäällikkö Minna Gråsten.

Gråstenin mukaan passinhakija kutsutaan henkilökohtaiselle käynnille myös siinä tapauksessa, että hänen nimensä on muuttunut.

– Muissa tapauksissa suosittelen kyllä sähköistä hakemusta, sillä onhan asioiminen huomattavasti helpompaa, kun ei tarvitse järjestellä aikataulujaan poliisin ajanvarauksen mukaan.

Kymmenen vuoden passien vanheneminen lisää hakemuksia

Poliisihallitus aikoo markkinoida sähköisiä passihakemuksia erityisen aktiivisesti ensi vuonna. Sen toivotaan helpottavan tulevaa ruuhkaa.

– Ensi vuonna passihakemuksia tulee arvioiden mukaan 815 000, kun tänä vuonna niitä on arvioitu tulevan 780 000. Viimeiset kymmenen vuoden passit vanhenevat ensi kesän lopulla, eli jonkin verran ruuhkaa voi alkuvuoteen syntyä, Minna Gråsten ennakoi.

Gråsten muistuttaa, että sähköiset hakemukset pyritään käsittelemään ruuhka-aikoinakin viikossa. Jos passin haluaa hankkia poliisilaitoksen tiskiltä, kannattaa varautua yli kuukauden odotukseen.

– Ruuhka-aikoina poliisin ajanvarauksen jonot voivat venyä paikkakunnasta riippuen jopa neljään viikkoon. Ja tähän päälle tulee vielä viikon käsittelyaika.

Lue seuraavaksi